Назад

Обжалват търга за новите чистачи на София

31.01.2020 г., с. 10

 

Даринка Илиева

Жалба до Комисията за защита на конкуренцията срещу класирането на новите фирми, които ще отговарят за почистването на София в следващите 5 г., е подал един от кандидатите в търга - консорциум „АЕС - X Груп“.

Жалбата е подадена на 27 януари, а срещу статуса й в сайта на КЗК пише: „оставено без движение“. Това означава, че се очакват още документи от жалбоподателя. Иначе с жалбата не се иска КЗК да наложи временни мерки.

В момента „АЕС - X Груп“ отговаря за почистването на районите „Илинден“, „Надежда“ и „Сердика“. Консорциумът кандидатства да продължи чистенето на същите райони и в следващите 5 г. Финалното класиране обаче отреди чистотата там да поддържа консорциумът „Грийн партнърс“ - БКС.

Преди десетина дни стана ясно, че дружества около „Титан“ и фирми на бизнесмена Румен Гайтански печелят обществената поръчка, която бе с прогнозна стойност от 363 млн. лв. без ДДС. В нея градът бе разделен на 7 зони, в които влизат 19 района и половината от „Триадица“. Причината за обявяването на процедурата е, че договорите на сегашните почистващи фирми изтичат през лятото.

Именно заради очакваното обжалване процедурата беше обявена още в края на миналото лято от общината.