Назад

Общинският съвет прие втората актуализация на бюджета

23.10.2020 г., с. 6

 

Общинският съвет прие втората актуализация на бюджета

София пести от улични ремонти и ВиК обекти

 

Подпомагат транспорта в града с 5 млн. лв.

 

София ще пести ремонти от улични ремонти и ВиК обекти. Това става ясно от втората актуализация на бюджета на града, приета от Столичния общински съвет, заради пандемията от коронавирус. В нея се предвижда свиване на приходите със 17,7 млн. лв. В промяната на парите са заложени по-малко приходи от патентния данък и таксиметровия превоз (500 хил. лв.), от налозите върху недвижимите имоти (800 хил. лв.) и туристическия (400 хил. лв.). От събирането на такси за детски градини общината ще загуби 1,5 млн. лв. Постъпленията от продажба на земя намаляват с 7,6 млн. лв. От продажбата на сгради приходите ще са 3,5 млн. лв. по-малко.

За да запълни дупката София намалява капиталовата програма с 20,3 млн. лв. Оттам ще отрежат пари от улични ремонти, ВиК обекти, придобиването на земя, както и градоустройствени проучвания.

В същото време обаче към капиталовата програма ще бъдат включен ремонт и реконструкция на 9 детски градини, който се финансират със средства отпуснати от държавата.

Най-засегнатия сектор от коронакризата, а именно транспортът ще бъде подпомонат с 5 млн. лв. От актуализацията става ясно, че софиянци за да освободят колата си от скоба или наказателен паркинг са платили 622 хил. лв. по-малко за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г.

Загубите идват от неработещите зони за платено паркиране по време на извънредното положение у нас. Синя и зелена зона останаха освободени от такса месец и 22 дни. За първата половина на годината се наблюдава драстичен спад от 43,25% от продажба на талони за почасово паркиране и пускане на смс-и. В това перо загубите достигат 2,2 млн. лв. Реализираните приходи към 30 юни от продажба на превозни документи за градския транспорт пък са намалели спрямо същия период на 2019 г., с 13 641 063 лв. Метрото също губи над 6 млн. лв. от продажба на превозни документи за първите шест месеца на годината. Общо пътуванията са намалели с 53 832 788 броя. 1,2 млн. лв. ще бъдат вложени в улично осветление и пътна маркировка.