Назад

Общините ще получат 20 млн. лв. за социалния патронаж

20-26.03.2020 г., стр. 9

Общините ще получат допълнителни средства в размер на 20 млн. лв., за да могат да изпълняват патрона на грижа за хората с увреждания и хората, които са в карантина заради ситуацията с коронавируса. Това обяви социалният министър Деница Сачева по Нова тв. Средствата ще бъдат отпуснати по програма „Развитие на човешките ресурси“. По думите на Сачева 43 500 души се ползват от патронажната грижа в момента. Социалният министър увери, че социалните работници разнасят храна и дезинфектанти на самотно живеещи хора.

 „Ще представим законодателна промяна всички 400 хиляди работещи пенсионери и техните пенсии служебно да бъдат преизчислени от 1 юни, така че да няма струпване пред офисите на НОИ“, заяви Сачева.

„Болестта няма да се забави, ако държавата изцяло спре, а когато проявим дисциплина и поддържаме максимална хигиена. Блокирането на цялата държава не е начинът, по който ще излезем от кризата здрави“, каза още тя.

Допълни, че от неделя със заповед на премиера Бойко Борисов, засягаща държавната администрация и работата й, за защитени са обявени служители, попадащи в категории като бременни жени, хора с увреждания, с хронични заболявалия, родителите с деца до 8 клас, хора на над 60 г., грижещи се за свои близки. Всички те могат да работят от вкъщи или да използват намалено работно време.