Назад

Общината подменя 5400 стари отоплителни уреда


13.10.2020 г., с. 3

 

ОБЩИНАТА ПОДМЕНЯ 5400 СТАРИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ

Столичният район „Кремиковци“ шампион по екопечки на аванта

„Панчарево“ и „Нови Искър“ в топ три

 

МАРИЯ НИНОВА

В столичния район „Кремиковци“ ще бъдат подменени безплатно най-много печки по програма на общината. Това става ясно от списък, пуснат на сайта на кметството. От него се разбира, че 5432 кандидати са одобрени за безплатна подмяна на отоплителни им устройства на твърдо гориво с екологични алтернатива. Печелившите в „Кремиковци“ са над 920, в „Панчарево“ - 851, „Нови Искър“ - 694. След тях се нарежда Банкя, „Витоша“, „Подуяне“ и „Надежда“. В „Красна поляна“ ще бъдат подмени 274 стари печки. Най-малко екопечки на аванта ще получат жителите на районите „Искър“, „Изгрев“ и „Студентски“.

В срок до месец всички одобрени кандидати, които са заявили желание да заменят старите си уреди с нови на газ или пелети, трябва да предоставят в районната администрация по местонахождение на имота проект за газификация на имота,

ПОДГОТВЕН ОТ ОТОРИЗИРАНА ФИРМА

включващ и вида на отоплителните уреди: газов котел или газов конвектор/и.

В случаите на преминаване към отопление с пелетна камина с водна риза или на отопление с котел на пелети с водна риза: техническа схема на инсталацията на водна риза, която включва задължително вида и мощността на отоплителния уред на пелети.

„След получаване на необходимите документи ще преминем към сключване на

ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ с ВСЕКИ КАНДИДАТ

Общината ще продължи с нова кампания за набиране на кандидати през следващата година“, уточняват от кметството.

Общината разполага с финансов ресурс за подмяна на 15 хиляди стари печки до края на 2023 година. Столичната община успя да защити два проекта на обща стойност 57 млн. лв., с които да подмени 1/3 от всички старите печки на дърва и въглища с екологични алтернативи - отоплителни уреди на газ, на пелети, електрическа енергия и топлофициране. В момента в София над 55 хиляди домакинства се отопляват на твърдо гориво и това е един от основните замърсители на въздуха в зимните месеци.