Назад

Общинарите одобриха бюджет в размер на 1,7 млрд. лева

07.02.2020 г., стр. 3

София налива повече пари в кварталите

Вдигат с 10% заплатите на учителите и работещите в транспорта

МАРИЯ НИНОВА

София ще налее повече пари в кварталите през настоящата година. Това стана ясно по време на дебатите за бюджета на столицата за 2020г. в размер на 1,729 млрд. лв., който беше гласуван от Столичния общински съвет вчера. Предложената финансова рамка от кмета на града Йорданка Фандъкова бе подкрепена след 6-часови дебати от 32-ма общински съветници, а против се обявиха 26.

РЕМОНТИ НА УЛИЦИ И ТРОТОАРИ

80% от бюджета и 95% от инвестиционната програма са насочени към инвестиции в кварталите-нови детски градини и училища и по-добро транспортно обслужване, и подобряване на чистотата на въздуха. Това са двата ни стратегически приоритета, по които ще работим", обяви градоначалникът при представянето на бюджета. Преди това съветници от "Демократична България" и независимият общински съветник Борис Бонев изразиха недоволство, че районите са ощетени и парите не се разпределят правилно. "Манипулация е, че не насочваме пари към кварталите. Всички средства са за кварталите, не отиват извън София. Нима метрото не е част от кварталите", попита Фандъкова и допълни, че уважава исканията на кметовете и не ги дели на „наши" и „ваши". Тя подчерта, че за текущи ремонти във всички райони на града ще се дадат 50 млн. лв. Отделно с 20 млн. лв. ще се финансират програми на районните кметове, които ще могат да управляват директно половината от тези пари.

Капиталовата програма за 2020 г.възлиза на 479 млн. лева, като над половината от тях кметството вече е защитило по европейски проекти. 203 млн. лв. ще бъдат вложени в третата линия на метрото и закупуването на тролеи, трамваи и електрически автобуси. Строителството също е основно перо в бюджета. За него са заложени 63 млн. лв., с които ще бъдат изграждани нови детски градини и училища. За чистота на въздуха, озеленяване и управление на отпадъците са предвидени над 294 млн. лв. Средствата за развитие на електронните услуги и дигитализация пък са общо над 4,7 млн. лв. Предвидено е завършване на реставрация на минералната баня в Банкя.

 

РЕМОНТИРАНИ ЩЕ БЪДАТ И БАНИТЕ в „Овча купел" и Горна баня.

Друга цел заложена в бюджета е да бъдат увеличени заплатите, с най-малко 10%, на работещите медицински сестри в общинските детски и училищни заведения, учители и социални работници, на работещите в транспортните дружества и театри.

Фандъкова съобщи също, че вече е готова процедурата за кандидатстване за евросредства за продължаване на строителството на третия лъч на метрото към квартал "Левски", предстои и тази за разширението към "Слатина".