Назад

Обмислят да има „светъл коридор” за семейства с деца

09.04.2020 г., стр. 2

Отварят парковете след Великден

Тестват над 1000 души в Банско за антитела

ВАЛЕРИ РОЕВ ПОЛИ ПАНТЕВА

Парковете може да бъдат отворени, а достъпът до планините отново позволен, но след празниците. Единият от обсъжданите варианти е това да се случва на часови зони, както в момента е достъпът до магазините.

Заявката за това, че се обмислят варианти за частично разхлабване на мерките дойде от премиера Бойко Борисов, който обаче направи уточнението, че това ще бъде направено само при спазване на дисциплина. Той сподели също, че много се страхува предстоящите празници -Цветница и Великден, да не вкарат обществото в пика на епидемията.

Варианти

На брифинга той обяви, че е разпоредил на оперативния щаб да се помисли как да бъде отворен наново достъпът до местата за отдих и разходка на гражданите. Вече е говорено по темата и с част от кметовете, като се чакат предложения за промяна в мерките. „Давам тема за размисъл - какъв ред и дисциплина да въведем, за да можем да ползваме големите планини, парковете, но да не създадем това масово струпване.

Чудим се как да то направим, дали да е на часове и по възрастови трупи“, посочи той. В същото време подчерта, че в други страни са започнали да говорят за отслабване на мерките. „Искам обаче дебело да подчертая, защото всеки ден говоря с тези канцлери - Курц каза, че евентуално след 2-3 седмици може да отвори малките магазинчета. Само че в България ние не сме ти затваряли. Ние сложихме много строги мерки, българският народ беше много дисциплиниран, можем да се мерим само с Германия“, каза Борисов. По този повод той заяви, че се обмисля въвеждането на светъл коридор в парковете за семейства с деца. По-късно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че промени в режима може да се направят, но след празниците. „Обмисляме и сме готови с организация за постепенно облекчаване на достъпа до паркове и планини“, заяви тя. „Заедно с това мислим и сме готови да създаваме организация за постепенно облекчаване особено на първо време за семействата с деца, но пак повтарям - след Великден. Първата ни задача сега е да посрещнем подготвени очаквания от лекарите пик“, посочи столичният кмет.

Тестване

Над 1000 души, които живеят и работят в Банско, ще бъдат изследвани за наличието на антитела срещу коронавируса. Това ще стане също по нареждане на премиера. Здравните власти започват масово бързо тестване, като целта е да се види дали и колко хора са изкарали болестта на крак и са изградили имунитет, като се приема, че тъй като градчето е било огнище, това ще даде реална представа и за положението в цялото общество.

По-късно кметът на курорта Иван Кадев обясни, че приоритетно ще бъдат изследвани рисковите групи в Банско. „Най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период - от въвеждането на извънредното положение до периода на карантина и до момента са били в пряк досег с външни хора. Това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, част от общинската администрация, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти“, уточни Кадев.

Сравнение

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че в нито една държава не се прави масово тестване на жителите. „Всички мерки, които се взеха в Европа, бяха взети първо в България. Германия - най-мощната икономика, сега си произведе тест, с който Бавария тества само лекари на първа линия. 150 евро струва едно тестче. У нас обаче са направени толкова тестове, колкото в Централна Европа.

САЩ мисля, че въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките“, каза министър-председателят. До думите му пък се стигна, след като журналист от телевизията на Слави Трифонов започна да пита защо у нас не се тествало като в Германия. В отговор премиерът посочи, че истински се радва, че се сравняваме с държави, с които никога не е мислел, че ще ни сравняват. „Само ми правите реклама, не го правете, защото не са ви пратили за това“, заяви Борисов.

Заради опита на журналиста да превърне брифинга в лично интервю представителите на останалите медии настояха да получат и те възможност за задаване на въпроси. Борисов обаче настоя-да се остави включен микрофонът на човека, като отсече, че ще отговори на всичко, защото не желае да се появят коментари, че и той като Радев се е обърнал и е избягал. След което се обърна към представителя на медията с думите „И аз мота да пея, но държава се ръководи трудно“.