Назад

Обезщетяват собствениците с терени на други места в града

06.10.2020 г., с. 14

5000 частни имота в столичните паркове

Общината трябва спешно да изкупи част от парцелите догодина

Над 5000 са частните имоти в паркове, градини и отредени за озеленяване терени в София.

Това съобщи арх. Любо Георгиев, директор на Общинското предприятие „Софияплан", приемник на трансформираното „Софпроект". „Почти сме готови с анализа на тези имоти. Те са с различна степен на спешност. За някои срокът за изкупуване изтича през 2022 г., за други - по-късно. В близките седмици ще изготвим доклад до кмета с предложение кои имоти да се вкарат в бюджета за следващата година за изкупуване", обясни арх. Георгиев. По думите му анализът предвижда оценка на всеки от тези частни имоти по няколко критерия - кога изтича срокът за изкупуването, колко хора би засегнала загубата на планираната зелена площ на въпросния терен, съответно и колко биха били засегнати от реализацията й. Следващата стъпка е общината да ги придобие и да компенсира собствениците им.

Компенсация

„С главния архитект на София Здравко Здравков работим по механизъм за алтернативни методи за придобиване - не само чрез изкупуване, но и някакъв  вид  обезпечение", обясни арх. Георгиев. По думите му е проучен опитът на Ню Йорк, Тел Авив, както и на подценявани градове като Тирана. Те имат практика да компенсират собствениците на сгради, културни паметници, или на терени, предназначени за озеленяване, не с пари, а с предоставяне на възможност за инвестиция на друго място.

Главният архитект Здравко Здравков припомни, че Законът за устройството и застрояването на Столичната община защитава зелените площи и има категорична забрана да се строи в тях след 2022 г. Собствениците на частни терени обаче трябва по някакъв начин да бъдат обезщетени.

Проекти

Трансформираното Общинско предприятие „Софияплан" ще отговаря за цялостното стратегическо и пространствено планиране на столицата. Разработената от дружеството „Визия за София" вече е приета, а този месец предстои общинският съвет да обсъди и конкретните мерки за реализацията й, включващи актуализация на Общия устройствен план на столицата.