Назад

Обявиха победителите седем месеца по-късно заради пандемията

02.11.2020 г., с. 20

 

Обявиха победителите седем месеца по-късно заради пандемията                                    

Раздадоха "Икарите" без публика

На церемонията в Народния театър присъстваха само номинираните и връчващите статуетки

Марин Янев получи отличие за цялостно творчество

 

На закрита за публика церемония и без обичайните бурни аплодисменти, в Народния театър бяха раздадени театралните награди „Икар“, организирани от Съюзът на артистите в България. За първи път церемонията не се проведе на 27 март, Деня на театъра, заради пандемията от COVID-19.

Това наложи и на събитието да присъстват единствено номинираните и връчващите отличията, всички разположени на сцената, на разстояние и с маски.

„Това е апокалиптично -надявам се, че се случва за първи и за последен път в живота ми“, каза актьорът Марин Янев, който получи „Икар“ за цялостно творчество. Другите две почетни статуетки са за Кирил Маричков - за принос към музикалната култура, която бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, и за режисьора Никола Петков - за чест и достойнство, който получи отличието от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Снежина Петрова, която е под ковид карантина, се включи от дома си, за да благодари за Икара за спектакъла „Медея“.

Най-много награди за 2020 г. получиха проекти създадени в Пловдив, когато градът бе Европейска столица на културата.

Наградата за най-добър спектакъл е за „Празникът“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“. „Икар“ за режисура получава Стайко Мурджев за „Слава“.

За водеща мъжка роля е отличен Йордан Ръсин - за „За едно явление от електричеството“ (Театър „Възраждане“), а за водеща женска роля - Елена Димитрова за „Как е“ (Театрална работилница „Сфумато“).

При поддържащите роли статуетките отиват при Димитър Ванчев за Козме в „Слава“ (Драматичен театър - Пловдив) и Станка Калчева за Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ („Театър 199“).

За дебют са отличени актьорите от спектакъла „Косвени щети“, създаден по книгата „Войната не е с лице на жена“ (театър ,Азарян“).