Назад

Новият зам.-кмет по транспорта на София ще прави референдуми по спорни теми

 

08.01.2020 г., стр. 8

10 електролинии до края на 2021 г.

Даринка Илиева

Допитвания по спорни теми, виртуална приемна, ново разписание за градския транспорт и повишаване пропускливостта по най-натоварените кръстовища в София - това са първите задачи, които си поставя новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев.

Със столичния кмет Йорданка Фандъкова той представи новата електролиния - 123, която ще започне да обслужва пътници от 17 януари. Тя е удължена с 6 спирки и ще свързва „Слатина“ със Студентски град и Симеоновския лифт.

„Обсъждаме варианти за изграждане на още паркинги, включително и чрез публично-частно партньорство, разширяване на зелената зона и мерки, с които да повишим пропускливостта по някои кръстовища“, обясни Кръстев.

При кръстовището на булевардите „Тодор Каблешков“ и „България“ например щели да се увеличат лентите за изнасяне на трафика от „Каблешков“, за да не се получава тапа. Ново регулиране ще се прави и на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Царица Йоана“.

Кръстев има идея и да се разширят лентите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ за включване към „Цариградско шосе“, за да се намали чакането. Но тя тепърва ще се обсъжда.

До месец той ще стартира виртуална приемна, за да улесни комуникацията с гражданите. Щял да организира и допитвания по спорни или непопулярни мерки - дублиращи се линии на градския транспорт, разширение на зелената зона и др.

Нови разписания за градския транспорт, намаляване на интервалите и пускане на довеждащ транспорт пък са задачите, които Фандъкова постави на Кръстев.

„Вече имаме 3 електролинии. До края на февруари ще пуснем още 2. В програмата ми за този мандат предвиждаме 10 електролинии и до края на 2021 г. електроавтобусите трябва да са 20% от градския транспорт в София“, каза Фандъкова.