Назад

Нови правила за кандидатстване в София

24.08.2020 г., с. 5

 

Нови правила за кандидатстване в София

Бонус точки за уседналост в забавачките и при смяна на адрес

Разкриват още 3000 места в детските градини в столицата

 

При смяна на адреса на родителите в София те пак ще получават точки за уседналост при кандидатстване за детска градина. Това обясни пред Нова тв зам.-столичният кмет Тодор Чобанов.

Предстои детската градина да стане задължителна и за 4-годишните.

След това се очакват промени и по критерия уседналост, който бе отменен в настоящата кампания, но от следваща година ще бъде въведен. Тогава постоянен адрес на детето в София ще носи 4 точки, а в яслената възраст и 1-ва градинска група ще важи адресът на родителите. Най-много точки ще се получават за повече от 3-годишна уседна-лост. Идеята обаче е, ако адресът бъде променен в рамките на София, отново да се получават тези точки. „Така няма да наказваме младите семейства, които след раждането на дете сменят жилището“, посочи Чобанов.

По думите му приемът в забавачките в София обхваща около 46 000 деца

„Не е вярно, че става дума за томбола при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите усилия са да изграждаме нови детски заведение и да разширяваме капацитета на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи.

В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева“, подчерта още Чобанов.

Той заяви, че по данни на МОН над 3000 деца посещават частни детски градини и ясли в столицата, като част от тях кандидатстват за място в държавните.

„От години най-голям е недостигът в яслените групи. Там има 5-6 хиляди деца, които чакат място. В 1-ва градинска група също има известен недостиг“, обясни зам.-кметът. Той припомни, че от 29 август ще бъдат разкрити още 3000 места в детските градини.

По данни на заместник-кмета на София след отварянето на забавачките в пандемията средната посещаемост е много ниска - около 30%.