Назад

Нови бонуси за градина в София - родители и деца ще печелят точки

15.07.2020 г., с. 6

 

Нови бонуси за градина в София - родители и деца ще печелят точки

 

Колкото по-дълго майката или бащата са столичани, толкова по-напред ще са в класирането

 

Даринка Илиева

Нова система от бонуси за влизане в детска градина и ясла, при която точки ще се печелят от комбинация между адресните регистрации на родител и дете обмисля да вкара от 2021 г. София.

Общината подготвя нова наредба за приема в детските заведения, която трябвало да е готова през септември. Критериите за прием преди това щели да бъдат обсъдени с родители и експерти, стана ясно на заседанието на комисията по култура и образование към СОС.

Общинарите се отказаха от идеята от новата учебна година водещ критерий за прием да е адресната регистрация на един от родителите в района, в който е желаната детска градина, ако тя не е променяна над 2 г. Този критерий трябваше да носи 3 т. на живеещите от по-дълго време в съответния район и 1 - за тези с регистрация между 1 и 2 г. Отпада и критерият за адресна регистрация на един от родителите на територията на Столичната община, който да не е бил променян през последните над 2 г. - 2 т., и от 1 до 2 г. -1 т. Причината е, че по въвеждането на тези условия не е постигнат консенсус с представителите на родителските организации.

„За новата учебна година остават сегашните критерии. Новите правила, които подготвяме, ще важат и за самостоятелните ясли в София, за които сега приемът е по други критерии. Работим над формула, която да е максимално обективна и комплексна. Вероятно ще предложим хибриден критерий, който да обединява както адреса на родителите, така и този на детето“, обясни пред „24 часа“ зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Идеята е колкото по-дълго време единият от родителите има адресна регистрация в София, толкова повече точки да печели. Отделно бонусът вече при избор на конкретната градина ще е адресна регистрация на детето в нейния район.

Така няма да страдат млади семейства, на които им се е наложило да сменят адреса си след раждането на детето им, за да се преместят например в по-голямо жилище. Но това засега е само идея, уточни доц. Чобанов.

Възможно е и да отпадне бонусът от 1 точка при кандидатстването за градина за деца, които са посещавали ясла. Според експерти децата трябва да бъдат третирани еднакво и да имат равен шанс при кандидатстването, а този бонус например ощетява семейства, ре-шили да се възползват от дългото майчинство у нас и в първите 3 години са отглеждали детето си у дома. Подобна инициатива се подкрепяла от всички родителски организации.

Новите критерии ще бъдат и предварително проиграни математически, за да се види какъв ефект ще имат. Ако бъдат приети от СОС наесен, се очаква новите правила да важат за кандидатстването за учебната 2021/2022 г.