Назад

Нова визия за центъра на София

21.05.2020 г., с. 4

 

Нова визия за центъра на София

Лампи тип „Оскфорд" около „Св. Ал. Невски"

Ще бъдат подменени настилките по тротоарите край Военния клуб

Лампи с височина 12 метра и с класическа визия тип „Оксфорд" ще осветяват зоната в района около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", а по тротоарите там ще бъдат разположени други с 6,5 метра височина. Това става ясно от преработеният проект за обновяване на публичните пространства в центъра на София, който е публикуван на сайта на Столична община.

Около площад Народно събрание се предвижда поставянето на съвременни осветителни тела с модерна визия, като височината им отново е 12 метра и имат рогатки на две нива - за улицата и за пешеходците.

Изцяло се подменя настилката по тротоарите със светлосиви гранитни плочи с размери 60/40/8 и 40/40/8. Ще бъдат подменени настилките по тротоарите около Военния клуб към ул. „Г. С. Раковски" и бул. „Цар Освободител" при специални инструкции за ръчно полагане и уплътняване на пластовете на настилката. Ще бъдат запазени скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец. В описанието на строително-монтажните дейности се отбелязва специално, че необходимите ремонтно-възстановителни работи на паметника на Българския опълченец и подходите към него ще се извършат по отделен проект.