Назад

Неизвестни истории на най-красивите сгради у нас

02.07.2020 г., с. 19

 

Неизвестни истории на най-красивите сгради у нас

Книга, посветена на архитектурните потайности в София

 

МИЛА МАНОЛОВА

Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в нашата столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия?

„София през погледа на архитекта. Любомир Нейков - живот и творчество“ от проф. д. изк. Румен Нейков е издание, посветено на архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война (ИК „Сиела“). Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков - забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. „София през погледа на архитекта. Любомир Нейков - живот и творчество“ по забележителен начин илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на политически идеологии. Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилия на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около плана „Мусман“, в екипа по чието изготвяне той участва, както и около плавателния канал на София. Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализираното от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков. Читателят ще открие снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

Авторът проф. д.изк. Румен Нейков завършва средното си образование в Софийското музикално училище през 1965 г. Директор и режисьор на Старозагорската опера (1994-1998). От 1988 г. до днес е преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА. Има над 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България и чужбина. Носител е на две национални награди за режисура.