Назад

Навръх професионалния празник на лекарите-вълна от помощи за болниците, ВМА и "Пирогов" с 11 респиратора

08.04.2020 г., стр. 3

Meдицитe благодариха на Делян Пеевски и другите дарители

Дарителската кампания, в която се включи и депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, за справяне с пандемията от COVID-19 продължава. Навръх професионалния им празник пет респираторни апарата вече са на разположение на екипите от Клиниката по интензивна терапия на ВМА.

„Новата апаратура е дарена от народния представител Делян Пеевски и ще бъде използвана в един от най-тежките сектори на лечебното заведение“, съобщиха от болницата. Междувременно УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" също е получила ново дарение - 5 респиратора, от депутата Делян Пеевски и 1 от GENERALI, пишат от най-голямата спешна болница у нас.
"Благодарности към дарителите!", се казва в съобщението.

Пеевски продължава да изпраща дарения за болницата в Пазарджик. Той дари на лечебното заведение и 50 бързи теста за COVID-19. Още едно парично дарение е постъпило по банковата сметка на болницата на 6 април. То е от Гинка Маркова и е в размер на 100 лв. Получено е вече и дарението от 55 предпазни шлема от фондация „Димитър Цоцорков“. 50 литра спирт за дезинфекция бяха дарени и от пазарджишката фирма „Сигма“ ООД.

Делян Пеевски дари маски в Ихтиман и Самоков. Депутатът предостави предпазни маски на уязвими и социално слаби в Ихтиман и Самоков. В дарителската акция се включиха млади доброволци.

Нов респиратор и 100 защитни облекла за многократна употреба ще получат медиците от врачанската МБАЛ "Христо Ботев". Дарението ще бъде направено от депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев, с когото са се свързали представители на движението. Защитните облекла могат да се използват до 50 пъти. Отделно от това от централата на ДПС смятат да дарят сумата от 5000 лева, заради което областният им председател Борислав Банчев преди дни е бил на среща с д-р Керемедчиев. През миналата седмица депутатът Делян Пеевски осигури 15 000 маски за хората от Врачанска област, които се раздават от младежките структури.

Пеевски дари 5000 лева на болницата в Мадан за борбата срещу коронавируса. Ръководството на болницата се обърна с апел към всички жители на общината, както и фирми да подпомогнат болницата с финансови средства за закупуване на медицински апарати, защитно облекло, консумативи и дезинфектанти, които са необходими за справяне със създалата се ситуация.

„В този труден момент всеки дарителски жест има голямо значение за лечебното заведение!“, заявиха от болницата.

Медиците от УМБАЛ „Александровска“ и ВМА получиха 3 автомобила Volvо в помощ за борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Двете болници са сред лечебните заведения, които са на първата линия в осигуряването на лечение на болните от коронавирус в столицата, където броят на заразените е и най-голям.

Автомобилите в продължение на един месец ще бъда денонощно в услуга на персонала на лечебните заведения. Благородната инициатива е на шведската автомобилна марка Volvo и официалния вносител за България - "Мото-Пфое", в помощ на лечебните заведения в страната, ангажирани в борбата с коронавируса.

Изпълнителният директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов прие ключовете на автомобила с благодарност и адмирира жеста на дарителите с думите, че е израз на признателност към труда на лекарите и съпричастност към тяхната отдаденост в борбата с пандемията.

„Огромна признателност и респект към „Мото-Пфое“ и Volvo за съпричастието, социалната отговорност и щедро предоставения автомобил в помощ на „Александровска“ като център за борба с COVID-19! Адмирираме и приемаме с благодарност поредния хуманен жест и от сърце желаем на дарителите здраве, много енергия, дух, лични и професионални успехи!“, написаха от болницата.

Два нови автомобила пък ще са на разположение на екипите на ВМА в битката срещу COVID-19. Дарението е прието лично от началника на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Дарението е безвъзмездно и е за срок от един месец. Товарният автомобил ще бъде използван за пратки от и до изолираната Катедра по инфекциозни болести, включително и за транспортиране на проби от ВМА до Националната референтна лаборатория.

"Придобивката е от особена полза, тъй като във ВМА е създадена стройна организация, а инфекциозната клиника е с много ограничен достъп за автомобили, хора и материали", казват от Военна болница.

"Днес имаме щастието да получим подкрепа и от Volvo и „Мото- Пфое“. Изключително сме им благодарни за безвъзмездно предоставените автомобили, които са наистина страхотни. В такива трудни времена се показва зрелостта на едно общество - зрялост, с която можем да се гордеем", заяви генерал-майор Мутафчийски. Той допълни, че в обществото се наблюдава безпрецедентна мобилизация относно даренията.

"Всеки реши да дарява в началото на отделни болници, а впоследствие се откри и сметка към Министерството на здравеопазването. Още при първия удар в лечебните заведения се стекоха големи средства. Особено трогателна е историята на бабата от Исперих, която си дари пенсията. Не размерът, а жестът е важен в такива момент. Това е безпрецедентна мобилизация в обществото“, изтъкна Мутафчийски.

Ето и останалите дарители:

От „Юрий Гагарин“ АД дариха 100 000 лв. на лечебните заведения в Пловдив за борба с коронавируса за купуване на дезинфектанти и медицинска техника
„Експрес Логистика и дистрибуция“ ЕООД дариха 100 000 лв. на болница „Александровска“ за купуване на дезинфектанти и медицинска техника.
Четири фирми с дарения за габровската болница. „Мак Ди Габрово“ са предоставили защитни облекла и маски. „Стемо“ ООД е дарила 7 електрически реанимационни легла, „Тимекс“ ЕООД е осигурила 10 000 лв. „Си Ен Ти Я“ е дарила два пациентни монитора и пет перфузора.
„П Брандс Интернешънъл“ с дарение за медиците от МБАЛ "Св. Иван Рилски". Изпълнителният директор на дружеството дари на лекарите и здравните работници от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Пловдив белодробен вентилатор за интензивни грижи от най-високо ниво, 1000 предпазни маски и 30 защитни облекла от висок клас за многократна употреба, произведени в България.

Собствениците на ресторант Golden Nero дариха храна за медиците от първа линия в борбата с коронавируса, работещи в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Те дариха и дамите в болницата с прекрасни цветя. На вкусни ястия, приготвени от съвсем пресни продукти, се насладиха дежурните в спешното отделение и КАИЛ (реанимация). От ресторанта заявиха, че инициативата им ще продължи в различни дни и през следващите седмици.