Назад

Народният пуска зрители на камерните сцени, други театри още изчакват

12.03.2020 г., стр. 16

ИРИНА ГИГОВА

След като Националният кризисен щаб, работещ по проблемите с коронавируса, обяви, че отпада пълната забрана за провеждане на масови културни събития, но присъстващите на тях се ограничават до 250 души, като се осигури разстояние минимум 1 метър между тях, някои театри също разхлабиха мерките съобразно новите условия.

Още днес (12 март) Народният театър възстановява спектаклите на 2-те си камерни сцени. Онези оттях, които не са изцяло продадени и за които билети са върнати, ще могат да гарантират изискваното отстояние между зрителите, поясни рг експертът Неда Пелитева.

„Очакваме да получим заповедта от Министерството на културата и ще се съобразим с нея", каза тя. От Сатиричния театър, където вчера правеха фотосесии на номинираните за награда „Златен кукерикон", също заявиха за „Монитор", че заповед на МК още не е пристигнала до тях и не са видели нищо черно на бяло, но директорът Калин Сърменов обясни, че така са преподредили програмата си, че ще започнат да играят на 18 март или дори още в неделя вечер.

Зам.-директорът на театър „Българска армия" Йордан Алексиев изтъкна, че сами не могат да решат нищо и чакат разписани разпоредби от МК, МЗ или столичния кмет при какви условия ще могат да възобновят работа. Според него стъпките не са лесни - нова официална заповед трябва да отмени предната за спирането на представленията и да се видят изискванията. „Ако театърът трябва да осигури маски за зрителите (към 400 на вечер за 3-те сцени), а в аптечната мрежа няма, какво правим?!", пита се той. „Ще отворим, но трябва да знаем при какви мерки", заключи той.

Общинските театри още не са получили разрешение от Столичната община и кмета Фандъкова да играят, коментира директорът на „Възраждане" Роберт Янакиев. Във вторник трупата направи фурор с първо излъчване онлайн в реално време на спектакъл, представен пред празна зала. Постановката „Вуйчо Ваньо" бе гледана директно от близо 4000 души от страната и чужбина, за което получи огромни благодарности от сънародници от десетки държави, а Янакиев обмисля следващи подобни акции.

Милена Стратиева от маркетинга на театър „София" каза, че докато не премине опасността за всички участници в театрални процес, по-добре е да останат затворени.

Оттам са изчислили, че за разстояние 1 м освен през стол зрителите трябва да са и през ред. Директорът на МГТ „Зад канала" Бина Харалампиева подчерта, че ако дойде разпореждане, че се вдига забраната, имат готовност да излязат на сцената още в петък. Идеята „през стол" обаче й се струва несериозна, а и при изцяло разпродадените им представления няма как да се определи коя половина зрители да влязат. Изобщо ситуацията е крайно динамична.