Назад

Напролет обявяват търг за още 6 км метро през “Слатина”

09.01.2020 г., стр. 

Подготвят плановете за разширението до Симеоновския лифт

Обществена поръчка за избор на изпълнители, които да строят разширението на третата линия на метрото през “Слатина”, ще бъде обявена напролет от общинското дружество “Метрополитен” ЕАД.

Трасето е с дължина 6 км и има 6 станции - от Военната академия през район “Слатина” стига до зала “Арена Армеец” и бул. “Цариградско шосе”. То ще е разклонение на строящата се в момента трета линия от бул. “Вл. Вазов” до околовръстния път при квартал “Горна баня”.

Вече е обявен търгът за довършване на третата линия - участъка от бул. “Вл. Вазов” до кв. “Левски”. Става дума за още 3 км с 3 станции. Прогнозната стойност е 220 млн. лв., а оферти се приемат до 26 март.

“Ще кандидатстваме за финансиране за двата обекта през следващия програмен период. Идеята е строителството да върви паралелно. За строителството на 3-те станции до кв. “Левски” ще са нужни три години и половина, а за 6-те през “Слатина” - 4 г.”, обясни пред “24 часа” шефът на “Метрополитен” ЕАД проф. Стоян Братоев.

Подготвят се и плановете за продължението на първата метролиния от Бизнес парка до бъдещата долна станция на Симеоновския лифт, за да има директна връзка с планината. При новата метростанция ще има и буферен паркинг.

Работи се и по идейния проект за междинна станция между първата и втората метролинии, която ще е на бул. “Панчо Владигеров”. Станцията ще позволи да се съкрати интервалът на движение на влаковете по втората линия.

Вече има проектна готовност за разширение на първата метролиния с две станции по бул. “Царица Йоанна” до околовръстното шосе. При станцията, която ще е на кръстовището между бул. “П. Дертлиев” и околовръстното също е предвиден голям буферен паркинг.