Назад

Наплашени, софиянци се отказаха от голямото прибиране след Великден

21.04.2020 г., стр. 10

Едни ще пробват да се върнат след почивните дни, други ще чакат отпадането на ограниченията

Двама опитаха да минат без проверки

Наплашени от затегнатите мерки по КПП-та около София, столичани масово се отказаха от прибиране след великденските празници. Това показаха наблюденията на полицаите по КПП-та около столицата. Около 90 хил. са автомобилите, напуснали София преди и по време на великденските празници, голямата част преди затварянето на столицата.

„Има две причини за отлива. Едната е, че хората ще останат в провинцията, докато се отмени заповедта за затварянето на София. Други пък ще опитат да се приберат след края на 4-те почивни дни, за да избегнат традиционните за след празници задръствания", казаха полицаи.

Въпреки големия отлив на места на КПП-тата се получиха опашки още от сутринта. Причината бе въведеният час прозорец за пътуване - между 6 и 8 сутринта и от 18 до 20 часа.

Оказа се, че мнозина са се запознали с новата заповед и чакаха да се приберат още по тъмно. Други пък трябваше да допълват данни в декларациите си на място.

„Искат да попълня името на шефа ми и номера му. Пътувам за Германия, идвам от Димитровград. Попълнил съм ги, но искаха и името на шефа ми. Малко прекалено ми се струва, в Германия няма такова нещо", коментира един от шофьорите пред Нова тв.

Друг разказа, че преди 15 дни пътувал до Пазарджик с приятелката си. На вход в София обаче се оказало, че той може да влезе и да отиде на работа, но тя не. Причината била, че момичето няма постоянен, а само настоящ адрес в София. Полицаи казали на мъжа да я остави пред КПП-то.

„Хората, които влизат в София, ще трябва да декларират отново обстоятелствата за посещаването на столицата. Това, което ще декларират в документите, ще се сравнява с това, което са написали, когато са излизали от града", обясни сутринта директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Той посочи, че до сутринта на понеделник са установени 90 разминавания в декларациите. „Има хора, които декларират трудова ангажираност, а са регистрирани в бюрата по труда.

Други посочват, че работят в конкретни търговски дружества, а се оказва, че нямат сключени договори", разясни полицай №1 на София. Посочи, че глобите за невярно попълнени данни са от 100 до 300 лв., както и наказание до 3 години затвор.

В интервала между 2-та прозореца за влизане в столицата пък част от шофьорите се изхитриха. Те оставиха колите си пред КПП-тата и викаха таксита от другата им страна. Двама пък бяха задържани след опити да влязат през КПП в София без проверка. Те направили опит с висока скорост да преминат през патрулите на МВР. Единият пробвал сутринта да мине без проверка на АМ „Хемус". По обяд пък друг шофьор опитал същото на пътя Елин Пелин-София.

За да спрат желаещите да минат преди втория прозорец, от МВР вземаха личните карти на хората и ги носеха на свои колеги преди КПП-то. Там пътуващите получаваха документите си.

След 18 часа пък най-натоварено се оказа на Владая и на входа откъм АМ „Тракия" и „Хемус". Там се образуваха по-дълги опашки, докато на другите КПП-та чакаха средно по 30-40 автомобила.