Назад

Няма да пипат паветата при ремонта около „Св. Ал. Невски“

04.06.3030 г., с. 7

 

Няма да пипат паветата при ремонта около „Св. Ал. Невски“

Предлагат осветление на площада като на лондонската Оксфорд стрийт

 

Даринка Илиева

Настилките на площада пред храма „Св. Александър Невски“ в София няма да се подменят. Нови ще са само тротоарите. Предвижда се частично пренареждане само на участъци с компрометирани павета.

Това заяви арх. Иво Пантелеев, който е начело на екипа от АДА, спечелил публичния конкурс за обновяване на зоната. В сряда последната - трета преработка на проекта, беше представена на онлайн дискусия.

Арх. Пантелеев подчерта, че жълтите павета са извън обхвата на проекта и по тях не се предвижда никаква намеса.

„Към момента са изпълнени 25% от дейностите по проекта, който обхваща 123 000 кв. м площ. Приключена е работата по градините „Климент Охридски“ и „Кристал“, както и по участъци от ул. „Московска“ и бул. „В. Левски“, обясни архитектът.

Преработеният проект предвижда минимални намеси и ново градско обзавеждане с класически дизайн, характерен за центъра на София за зоната между улиците „Георги С. Раковски“ и „Московска“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“ и ул. „6 септември“.

Новият проект предвижда на площада около храма да се разположат 12-метрови осветителни тела в исторически стил по подобие на тези на лондонската Оксфорд стрийт. Зоната пред самия храм ще стане пешеходна и трафикът към ул. „Г. С. Раковски“ ще се забрани.

Проектът ще се изпълнява на 9 етапа. Това вероятно ще се случи догодина, тъй като ще се проведе нова процедура за избор на изпълнител.

„Една от основните цели на проекта е уеднаквяване на настилките в зоната. В момента около храма има 26 вида настилки. Това е каша от плочки. 26 вида настилки са срам за всеки столичен град“, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.