Назад

Над 1600 софиянци се ваксинираха в молове и паркове


21.06.2021 г., с. 6

 

Над 1600 софиянци се ваксинираха в молове и паркове

 

Даринка Илиева                 

Над 1600 души са се ваксинирали в осемте пункта, разположени в три мола и в пет парка в София през уикенда, съобщиха вчера от Столичната община.

Близо 950 души са си поставили ваксина в неделния ден, а над 660 - в събота.

От парковете най-голям интерес към откритите пунктове е имало в Южния - 222-ма имунизирани в неделя, и в Борисовата градина - 176. По над 90 души пък са избрали да се ваксинират в моловете „Парадайз“ и „Сердика“, а 74 - в „Ринг мол“.

Новите ваксинационни пунктове в трите мола бяха разкрити по инициатива на управителите на търговските центрове след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова през миналата седмица.

През първите три уикенда, в които работят мобилните кабинети в софийските паркове, в тях са се ваксинирали над 3200 души. Така общият брой на избралите да се ваксинират в молове и паркове става над 4800.

Очаква се осемте пункта да работят и през следващия уикенд.

Някои от хората вече си поставят в тези пунктове втора доза от избраната  РНК ваксина и получават европейския сертификат, с който могат да пътуват спокойно в повечето европейски държави. Сертификати на място получават и хората, предпочели еднодозовата ваксина на „Янсен“.

България е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID пандемията, но това не бива да ни успокоява, предупреди вчера здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Това се дължи, от една страна, на хората, които вече се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса, и от друга - на усилията на медиците“, каза д-р Кацаров.

Той подчертава, че това, че сме в зелената зона, ни радва много, но не бива да ни успокоява прекалено. „Опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е, като се ваксинираме масово. Нека използваме летните месеци и да го направим, за да можем да се върнем към нормалния начин на работа“, призова здравният министър.