Назад

На всеки 2 години ще броят бездомните кучета

24.11.2020 г., с. 17

 

На всеки 2 години ще броят бездомните кучета

Граждани и екоорганизации могат да поемат грижите за улични животни, ако подадат писмено заявление

 

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Веднъж на всеки 2 години общините трябва да броят изчерпателно уличните кучета на тяхна територия. Преброяването ще става през март - април или септември - ноември. Това пише в проектонаредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Тя регламентира реда за прилагане на национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Именно преброяването е в основата за прилагане на програмата. Първоначалното броене ще стане след издадена заповед от министъра на земеделието, в която се определя срок за извършването му. Самите кметове на общини пък отговарят за организацията. Те ще трябва да определят и хората, които да броят кучетата. В екипите може да има представители и на организациите за защита на животните. В тях обаче се забранява да участват лица, които извършват кастрация и обработка на кучета по националната програма.

При преброяването трябва да се отчита всяко куче, което се намира на обществено място без видимо присъствие на собственик. При записването му трябва да има данни за приблизителната възраст, пол, видимо здравословно състояние и наличие или липса на видима маркировка за извършена кастрация.

След края на преброяването общините трябва да изпратят информацията на областните дирекции на агенцията по безопасност на храните. В срок от 30 дни, след като са налични данните за цялата страна, се прави обобщен доклад, който се публикува на сайта на БАБХ и се изпраща в земеделското министерство.

Най-общо мерките за намаляване на безстопанствените кучета включват дейностите по залавяне, кастрация, маркиране, ваксинация, обезпаразитяване и връщане на първоначалните им места. Самото залавяне на кучетата ще става от екипи или доброволци, които трябва да гарантират, че ще им причинят минимално страдание. Те трябва да са минали курс по защита и хуманно отношение към животните. Всеки екип се ръководи и контролира задължително от ветеринар.

След като бъде заловено, уличното куче се закарва до ветеринарна лечебница за кастрация и обезпаразитяване. Ако се окаже, че животното вече има чип и следователно собственик, той веднага се уведомява. При невъзможност да дойде в същия ден да си го прибере, кучето се транспортира до най-близкия приют за безстопанствени животни. Ако в 7-дневен срок собственикът и там не дойде, тогава кучето се кастрира, маркира отново, обезпаразитява и се дава на нов собственик, ако се появи желаещ. Неосиновените кучета с установена регистрация се връщат по местата на залавянето им. Има обаче и изключения, защото не се допуска връщане на кучета в дворове на детски ясли и градини, училища, болници и в близост до площадки за игра на деца, магистрали и летища.

Има и специален процедурен план към наредбата, която дава реда за залавяне и транспортиране на уличните кучета. Т.нар. ловец може да залови кучето с ръце или с използване на упойваща стрела под контрола на ветеринар. Транспортните средства трябва да са специално лицензирани за целта от БАБХ. При превоза на кучетата скоростта не трябва да е над 50 км/ч.

При спукано ауспухово гърне се спира веднага транспортирането. Забранен е и превозът на кучета при температура, по-висока от 30 градуса в превозното средство. През зимата прозорците на бусовете трябва да са отворени на 1/3 част, а при над 20 градуса да са свалени докрай, за да влиза въздух.

Новост в наредбата е възможността, която се дава на граждани и организации за защита на животните да могат да поемат те грижите за върнатите по места кучета. Това ще става със заявено писмено желание от тяхна страна в съответната община. При това положение тези лица трябва да гарантират, че ще обезпаразитяват на всеки 3 месеща котетата, за които поемат грижите, както и ще им правят реваксинация срещу бяс веднъж годишно.

При сигнал за агресивно поведение на куче ще се прави проверка от общината с участие на регистрирани или официални ветеринарни лекари. И в нея ще могат да участват представители на екоорганизации при желание.

Проектонаредбата предвижда и изграждане на регионални приюти за безстопанствени кучета. Те може да се правят от две или повече съседни общини, от организации за защита на животните и съвместно между местната власт и еколози. Изграждането на приютите може да бъде подпомогнато с даване на терени и сгради - държавна и общинска собственост. Допускат се и кандидатстване от европейските фондове или международни програми.

Предвижда се за улеснение да има типов проект за изграждане на регионален приют. Неговото строителство обаче ще става едва след като бъде обявено т.нар. блокиране на раждаемостта на територията на цялата страна. Това става, когато за последните 2 години общините са представили отчети, че безстопанствените кучета на улицата са кастрирани, домашните кучета са регистрирани и редовно се провежда профилактика.

След това блокиране на раждаемостта безпризорните псета се изтеглят от улицата поетапно и се настаняват в приюти по програми за намиране на собственик или за доживотно отглеждане.

Предложения по проектонаредбата се приемат до 21 декември.

 


Без причина наркоман прободе с нож куче, подозират го за още едно

 

ДИМИТЪР МАРТИНОВ
 

Осъждан за дрога, кражби и побой мъж наръга куче в София и избяга, преди полицията да го залови. Граждани пък го подозират за поне още едно нападение в столичния кв. „Надежда“.

40-годишният Димитър Дойчинов минавал около 8,30 часа в петък покрай павилион в „Надежда“. Отпред имало бяло улично куче, за което се грижели магазинерите. Те го хранели, сложили му и колибка, в която да спи. Без изобщо да има контакт с кучето, Дойчинов минава покрай него и го пробожда веднъж с нож в областта на врата. Кучето е шокирано, само се отмества, без дори да направи опит да подгони или ухапе агресора си.

Видео от наглото нападение веднага се появи във фейсбук. То бе качено от фейсбук групата „Дог Хелп - Бг“ часове след случката. „Кучето засега е в добро състояние, предложили сме ветеринарна помощ на хората, които го обгрижват, но те ще го заведат при техния ветеринар в близост“, пише над видеото. „За два дни две наръгани кучета“, добавят авторите на публикацията.

Заради видеото от Софийската районна прокуратура се самосезираха в деня на престъплението. Полицията пък задържа Дойчинов по-късно през деня.

В дома му криминалистите откриха 2 пушки с болтов механизъм и 27 патрона. 40-годишният мъж нямал разрешение за тях.

Оказа се, че мъжът имал и дълго досие. Той е осъждан още през 2000 г. за кражба, но вече е реабилитиран за това престъпление.

През 2012 г. пък получава условна присъда за притежание на дрога за лична употреба. 2015 г. отново е осъден. Този път за нанасяне на средна телесна повреда. При скандал мъжът счупил ръката на свой познат. Отново получил условно наказание.

 

Полицаи вардят жена от линч - убила 2 кутрета
 

Полиция охранява жена, която съседи се заканват да линчуват, защото убила зверски 2 кутрета в с. Гара Елин Пелин, София-област, в събота.

67-годишната Елена Петрова и нейният съсед Кирил Стоянов често се карали. В последния месец повод за скандалите им било поколението на кучето на Кирил. Домашната му любимка родила 2 кутрета. Те често влизали в двора на Петрова, която много им се ядосвала. Стоянов дори оправил дупката в оградата, за да спре походите на палетата. Въпреки това те пак си намирали път към дома на изнервената жена. Така станало и в събота. Ядосана, Петрова грабнала мотика и почнала да налага едномесечните животинчета кьдето свари. Удряла ги и по тялото, и по главата. След като ги убила, тя хванала безжизнените им тела и ги захвърлила пред портата на Стоянов.

Мъжът ги открил и веднага подал сигнал в полицията. Полицаите бързо разбрали, че съседката е убиецът, и задържали за 24 часа Петрова. Тя признала и по нищо не личало да съжалява.

Криминалистите я пуснали да си ходи, но със заповед на директора на ОД на МВР - София, старши комисар Николай Спасов, полицаи дежурят в района, за да я пазят. Причината е, че местните й готвят отмъщение. Тя не е добре със здравето, има диабет и редица други болести. Обвинена е за убийствата и може да получи до 2 г. затвор.