Назад

На въздух между „Факултета“ и Финландия

13-19.11.2020 г., с. 32

 

На въздух между „Факултета“ и Финландия

 

Приближи ли зимата и столичният кмет Йорданка Фандъкова вади червения картон за отопляващите се на въглища и дърва. Тази седмица тя отново обяви, че отоплението в домовете на дърва и въглища е основен замърсител на въздуха в столицата. В същото време призна, че кметството все още полага усилия да разбере причините и източниците за замърсяване на въздуха.

Ясно е че по отношение на отоплението се намираме в Средновековието, с тази разлика, че тогава не са разполагали с автомобилни гуми, за да ги горят. Но според анализите на Фандъкова, забраненото иначе горене на гуми, дрехи и отпадъци е проблем в няколко конкретни квартала в София, където очевидно Средновековието и XXI век са в симбиоза.

Фактът че за поредна година столичното кметство се сблъсква с този проблем, без да намери разрешението му, подсказва, че и мисленето на градоуправлението е застинало някъде в средните векове. В главата на градоначалника бумти печка на дърва и няма място за друго.

Отоплението с твърдо гориво със сигурност е източник на замърсяване през зимния сезон, но какво да кажем за лятото, когато след като отвориш прозореца, за да влезе чист въздух, чистият въздух излиза навън. Очевидно причината е друга, но остава в тайна за кмета и подчинените й.

Ако приемем твърдението на Фандъкова за основния замърсител на въздуха в столицата, как да си обясним например ситуацията във Финландия? Централното отопление там се осигурява чрез горене на въглища, дърва, пелети и природен газ. Финландците обаче не се задъхват на втората крачка, когато излязат от домовете си. Напротив, там дишат най-чистия въздух в света. Според Метеорологическия институт на Финландия концентрацията на фини прахови частици е средно 6 микрограма на кубически метър, което е най-ниският показател в света. По качество на въздуха най-близо до Финландия се нареждат Естония, Швеция, Канада, Норвегия и Исландия.

Нормата на Световната здравна организация (СЗО) е 10 микрограма кубически метър, като за безопасен се води показателят от 35 микрограма. У нас изследванията сочат, че дишаме замърсен въздух в пъти над нормата, като често надхвърля 50 микрограма, че и повече.

За да "произведем" такъв обем фини прахови частици очевидно всеки живущ в София трябва да палне я някоя гума, я да напълни кюмбето с дръвца. В недалечно бъдеще това може и да стане факт, ако се изпълни демографската прогноза за ръст на ромската популация. Според Фандъкова няколкото квартала с преобладаващо ромско население днес са проблем заради горенето на гуми и забранени вещества, любопитно е какво ще каже, ако станат повече.

Реалността засега обаче е друга. Което не пречи да се намираме в дъното на класацията на СЗО, според която 80% от жителите на градовете на планетата дишат въздух, който съдържа фини прахови частици над нормата, като най-зле е положението в градските райони на страни с ниски и средни доходи - предимно в Азия и в Африка. А в Индия концентрацията на фини прахови частици е 100 микрограма на кубичен метър.

Но да се върнем към Финландия. Там са решили до 2029 г. да спрат използването на твърдо гориво за отопление. И в момента разработват малък модулен реактор за централно отопление, като алтернатива.

Какво правим ние в същото време - слагаме на комините в проблемните квартали филтри?! И това наричаме инвестиция в бъдещето. Очевидно бъдеще, в което ще се окажем по-близо до майка Индия, отколкото до Европа...