Назад

На тротинетка само с каска и до 25 км/ч

16.01.2020 г., стр. 5

Искат 16 години, за да ги караш

Забраняват ги в паркове и пешеходни зони

ДЕЯН ДЯНКОВ

Популярните напоследък тротинетки ще трябва да се карат задължително с каска и ще имат 25 км/ч ограничение на скоростта.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предприети чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за автомобилните превози и одобрени от транспортната комисия към парламента вчера.

ИЕПС

С проектопромените електрическите тротинетки за първи път влизат в закона, където досега отсъстваха. Там те ще се наричат „индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС) и като цяло режимът им е приравнен с този на велосипедите. Тротинетките ще трябва да имат механичен или електронен звънец. ИЕПС също ще трябва да има устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червена отзад. Водачът на тротинетка трябва да носи светлоотразителни елементи по дрехите си, когато кара в тъмното. Той ще трябва да се движи задължително по велоалея, а ако няма такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Ограничения

С тротинетка няма да може да се движим по улици първи клас (б.а. - например бул. „Цариградско шосе, в София), както и на всеки друг път, на който лимитът на скоростта е над 50 км/ч. Забранява се движението на тротинетки и по втори клас улици без велоалея. Тротинетките няма да могат да се движат и в бус лентите.

Забранява се и возенето на друго лице освен управляващия, както и ползването на мобилен телефон и карането без ръце. Тротинетките ще са забранени и в пешеходните зони, в които се числят и парковете. Те ще могат да се управляват само от лица над 16 годишна възраст, като изключение ще има за 14 годишни, когато е по велоалея. В закона се уточнява, че тротинетка може да се кара и от лица, които нямат шофьорска книжка. За нарушения на закона в частта за каската и светлоотразителните елементи глобата ще е 50 лв.