Назад

На партерните етажи


28.05.2020 г., с. 4

На партерните етажи

Правят забавачки в жилищни сгради и офиси

Фандъкова иска облекчаване на изискванията за строителство на детски градини

 

Детски градини да могат да се строят на партерните и първите етажи на жилищни блокове и офис сгради.

Такива предложения за законови промени предстои да внесе кметът на София Йорданка Фандъкова за обсъждане в министерствата на образованието и на здравеопазването. Според сегашните разпоредби забавачките трябва да бъдат в самостоятелни сгради и да отговарят на строги изисквания за отстояния. Столичната кметица обаче смята, че тези критерии трябва да бъдат променени, за да се даде възможност за изграждане на повече детски градини.

Строителство

В момента в София се строят 10 нови детски заведения. Необходими са още, но терени за изграждането им няма. „Ние сме изправени пред ситуацията, в която всички терени, които бяха подходящи по съществуващото законодателство вече са усвоени или предстои тази или следващата година, да усвоим", коментира Фандъкова. „Вече имаме готови решения, с които да бъдат облекчени условията за строителство на терените. Изискването за отстояния от границите на имота всъщност правят така, че отнемат повечето пространство от детската градина, което ни пречи да правим по-големи сгради. Това, за което настоявам, е да има възможност са се строят детски градини на партерни и първи етажи в гъстонаселени райони, както и да се строят в офисни сгради", обясни кметицата, след като провери вчера ремонта на новата сграда на 135-а детска градина "Мое детство" в Нови Искър.

Райони

Десетте нови детски градини, които се строят в София, са в „Лозенец", „Дружба", „Люлин", „Овча купел", Владая, „Подуяне", „Изгрев", „Илинден", „Студентски град" и „Триадица". Пет от тях са в райони с кметове на ГЕРБ, а останалите пет в такива с кметове от други политически сили, посочи Фандъкова като изтъкна, че не дели кварталите в столицата на „наши и ваши". По думите й за изграждането на градини и училища са заделени 30 млн. лева.

В момента няма сборни групи в столичните детски градини, съобщи зам.-кметът по културата и образованието доц. Тодор Чобанов. Забавачките отвориха във вторник като в първия ден само 14% от родителите пратиха децата си в тях.

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери строителството на нова детска градина в Нови Искър.