Назад

Колко струва трудът на полицаите

13.11.2020 г., с. 12

 

НА ПЪРВА ЛИНИЯ НЕ Е КАТО ДА СЕДИШ ЗАД БЮРО

Колко струва трудът на полицаите

 

Полицаи возят по 40 заразени на ден като линейки. Само за десет дни обслужените от тях пациенти, които са транспортирани до лечебни заведения, са 418 (виж стр. 4-5).

Коронавирусът започна да гази яко у нас в началото на март. Още от първия момент полицаите стъпиха на първа линия и не се отклониха от нея нито крачка. Изграждаха КПП-та, гледаха за тарикати, които ги лъжеха в очите, че отиват на работа, а в същото време се бяха запътили по купони и почивки. Охраняваха затворени градове огнища в одежди като от филма „Чернобил“ с пелерини и маски, тип противогаз, защото просто в началото, помните, нямаше достатъчно защитни облекла за всички.

Криза

Сега, когато кризата взима връх, а заразените са близо 4000 на ден, те пак са тук, пак са рамо до рамо с медиците и не се оплакват. Обличат скафандрите и тръгват на дежурство - да карат болни с бусове, да разнасят предписания за карантиниране. Понеже РЗИ се задъхва, правят и курсове с техни служители, които да затварят в домовете им контактни лица. После на всичкото отгоре следят и дали спазват тези предписания.

Обикалят магазини и транспорт да гледат за маски, за да запазят пътниците здрави. Паралелно с това, докато Спешна помощ има крещяща нужда от линейки, полицаите се включиха и там. И пак не се оплакват.

Единственото, което тези хора поискаха, е да им се увеличат заплатите с 30%, както на останалите на първа линия. Справедливо ли е това? Риторичен въпрос, но сами си отговорете, като видите как млади момчета и момичета в предпазни облекла и очила возят заболели, вместо да си вършат обичайната работа - лов на бандити, охрана и противодействие на престъпността.

На всичкото отгоре най-голямата гнусотия беше, че в промеждутъка между голямата криза сега и старта й през март се развихриха протестите в столицата, при които същите тези момчета и момичета бяха целени с бомби. Опитваха се да ги палят, плюеха ги, удряха ги с метални прътове и бухалки, гавреха се с тях разни лумпени. И те пак мълчаха.

След всичко това са тук, устояха и не са един и два случаите, при които им се налага да возят като линейки някои от същите онези агитки, които ги нападаха лятото. Това, меко казано, е ирония на съдбата. Мога да давам още примери, но няма смисъл.

Оценка

Именно тези полицаи заслужават 30% скок на заплатите. Те, а не онези чиновници, сврени в кабинетите, които по цял ден местят папките от единия на другия етаж и чакат 17,30 ч., за да си тръгнат. Защото, няма какво да се лъжем, в МВР, а и във всички други министерства, има такива чантаджии. Не искам да омаловажавам труда им, но няма да е нито честно, нито морално да получат еднакво увеличение с полицаите от първа линия. Безспорно в силовото министерство има добри финансисти, няма как да не могат да направят изчисление кои са на първа, втора, трета и десета линия.

Нека МВР излезе от соцреализма, когато бонусите бяха еднакви за всички без значение кой колко работи. Вече сме 21 век, а ако някой още не е забелязал, сме в безпрецедентна пандемия. Нека онези, от които зависи решението, се замислят, преди да сложат чертата и отново да премерят с еднаквия аршин всички от първа линия.