Назад

Можем да снимаме водомерите и да пуснем снимката на ВиК

19.03.2020 г., стр. 6

Докато трае извънредното положение, гражданите могат и да снимат водомерите в жилищата си и да пратят снимката на местното си ВиК дружество. Това съобщиха от МРРБ по повод мерките, които се вземат от водните оператори в цялата страна, ограничаващи посещението на инкасатори по домовете.

Това е само един от начините за самоотчет. Данните с показанията могат да се пращат и с есемес на водния оператор или да се оставят на бележки пред външните врати на жилищата. Ако и това не бъде направено, на ВиК дружествата е разпоредено да изчислят сметките по служебен път на база от предните месеци или ако няма такива изчисления - да се вземе средномесечното потребление на клиента за година назад.

Когато се прави самоотчет обаче хората трябва да имат предвид, че трябва да подават и номера на водомера, а не само показанията на употребеното количество вода. Препоръчва се заплащането на фактурираните количества да става безкасово - по интернет, чрез мобилен телефон или банкомат.

Във връзка с извънредното положение обявено в България, “Топлофикация София” също прави допълнителни промени, които засягат обслужването на клиентите, поясни пред радио “Фокус”, говорителят на дружеството Елизабет Павлова. В момента единствено може да обслужваме клиенти в информационния център в кв. “Борово” на ул. “Ястребец” - 23. Говорителят на дружеството съобщи още, че сметките за месец февруари са вече готови, като приблизително 80% от потребителите имат сметки до 150 лв., а едва 1,5% имат сметки над 300 лв..

Това са предимно собственици на по-големи жилища, добави Елизабет Павлова. Ако платят до 30 март сметката си за месец февруари клиентите ще получат търговска отстъпка от 3%. По принцип срокът за плащане на сметките за месец февруари е до 15 април. Върху прогнозните сметки за топлинна енергия дружеството не начислява лихви, коментира Павлова.