Назад

Мобилна станция за въздуха ще мери замърсяване по сигнали


11.02.2021 г., с. 4

 

Мобилна станция за въздуха ще мери замърсяване по сигнали

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

София вече има собствена мобилна станция, с която ще следи чистотата на въздуха. Тече 72-часов тест на съоръжението, съобщи зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Станцията показва данните в реално време, а на всеки 5 секунди те се събират на сървър и ще се публикуват на сайта на общината.

„С тази станция допълваме инструментариума за измерване на качеството на въздуха. Предимството е, че тя може да се ползва във всякакви случаи, например при пожари и сигнали от граждани. Станцията е със сертифицирана апаратура и с най-модерна технология“, уточни Билева.

В понеделник станцията ще бъде преместена в „Панчарево“ за финален тест и после ще заработи денонощно. „За втора година данните показват, че в София се спазва средногодишната норма. Проблем остава средноденонощната норма, но и при нея има подобрение -при 35 дни допустими превишения по предварителни данни през 2020 г. те са 39“, добави Билева. Очаква се през следващия отоплителен сезон да се въведе и първата нискоемисионна зона в столицата. Тя е част от новата програма за качеството на въздуха, която вече е внесена за обсъждане в СОС.