Назад

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за награждаване на най-добрите университети:"Да мислим през образованието кои ще са конкурентните предимства на България"

13.02.2020 г., 

"Обнадежден съм, виждам обща енергия за промяна"

"Бих желал да благодаря на “24 часа” за това, че за поредна година организира връчването на наградите, за ангажираността на вестника с проблемите на образованието. Благодаря на консорциума, който изготвя рейтинга, защото всяка година прави принос в неговото развитие.

Ускорените процеси на глобализация и електронизация ще доведат до още по-голяма концентрация на висшето образование. Това изправя пред предизвикателства висшите училища.

Да си пръв в България, далеч няма да бъде достатъчно

да привлечеш и задържиш студентите в един все по-глобализиращ се пазар на висше образование. Фундаменталната промяна е, че образованието няма да бъде билет за една професия.

В по-ниските степени трябва да има много по-интегрална база от знания и умения, която да дава възможност за надграждане през целия живот в различни посоки.

Ние трябва да направим обучението по-интердисциплинарно, по-интегрално, с много по-голяма заложена дигитална креативност, защото другата фундаментална промяна е, че сме в навечерието на ерата на изкуствения интелект, която ще доведе до промяна в характера на професиите, до дефицит на креативност. Ние трябва да се подготвим за всички тези промени.

Благодарен и обнадежден съм - с ректорите и с голяма част от новоизбраните, водим важните разговори за бъдещето и виждам енергията и ентусиазма да се променяме взаимно, вървейки ръка за ръка.

Виждам, че не само г-жа Фандъкова, но и другите кметове на големите градове вече не говорят само за ежедневните проблеми, за инфраструктурата, а за това къде ще бъдат градовете след 20 г., как ще заложат на технологичното развитие, как ще станат центрове на развитие на информационните технологии и това няма как да стане без партньорство с висшите училища.

През следващите години нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели само̀ да предложи достатъчно интегрирани програми на високо ниво. Това може да се случи само ако бъдете свързани в национални, регионални, европейски мрежи. Ако не бъдете свързани в мрежи, дори и да сте първи в рейтингите, трудно ще бъдете видими на пазара на бъдещото висше образование.

Още веднъж благодаря на “24 часа”. Поздравления! Редовно чета рубриката “Новите 30 години”. Предстои ни период, в който в много по-голяма степен трябва да мислим за бъдещето, да се опитаме да видим кои са конкурентните ни предимства. Те може да бъдат в образованието, в информационните технологии, в свързаността ни в рамките на ЕС заедно с висшите училища. Ако нямаме висши училища, ориентирани към развитието, няма да можем да се справим с тези предизвикателства. Ще организираме поне един разговор на тази тема през образованието. През темата “Образование” може да водим смислен разговор за нашето дългосрочно бъдеще."


Министри, кметове, мениджъри, известни българи на церемонията, където бяха връчени 22 академични оскара

Министерството на образованието, “Отворено общество” и “24 часа” за четвърти път отличиха университетите отличници. Обща енергия зад каузата за подобряване на висшето образование

Елегантният салон на галерията “Оборище 5” бе препълнен във вторник следобед. Тук се състоя четвъртата церемония по връчване на отличия за университетите отличници в рейтинга на висшите училища. Тя вече е известна като академичните оскари.

Стилната церемония събра ректори, министри, кметове, представители на бизнеса и медиите, много известни българи. Усещаше се обща енергия зад каузата за по-добро университетско образование у нас.

Организатор е “24 часа”. Партньори бяха “Кауфланд  България”, “Геотрейдинг”, “Главболгарстрой холдинг”, “Трейс Груп Холд”, УниКредит Булбанк, “Каолин”, “Дънди прешъс металс”, “Хидрострой”.

Сред хората, които връчваха отличията, бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, земеделският министър Десислава Танева, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БАН Юлиан Ревалски, бившият премиер Огнян Герджиков, директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Ректорите на 22 университета, които са първи в различни професионални направления, получиха специални табели.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: "Инвестициите отиват там, където са добрите университети"

Позволете ми и аз да поздравя в. “24 часа”, министерството на образованието, както и институт “Отворено общество” за този проект - изключително полезен и устойчив, признат от всички, който е в основата на една трудна, но необходима и осъзната от всички реформа в сферата на висшето образование. Да насърча всички вас да ускорите тази реформа, защото смятам, че сега е моментът, когато всички осъзнават колко важно е да има конкуренция и че конкуренцията ражда качеството. Позволете ми да поздравя всички вас, ректорите, защото това са съвместни усилия.

В основата на перспективата на градовете, на страните, на хората са образованието и иновациите. Всички представители на инвеститорите поставят винаги на първо място въпроса за подготовката на кадри. В това отношение София е едно добро място за инвестиции, защото в София са най-добрите университети. В София са креативните млади хора. Нашата задача е да осигуряваме повече възможности за реализация.

Днес имаме добра новина, свързана с усилията на всички, които се занимават с перспективата за младите. София беше класирана на трето място в категорията “европейски град на бъдещето 2020-2021 г.” по стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции заедно с Лондон и Дъблин.


Министърът на земеделието и храните Десислава Танева: "Респект за хората, които помагаха безкористно"

"Искам да кажа огромно благодаря на университетите, с които предоляхме най-тежките предизвикателства в настоящия ми мандат - епизоотията, която ни връхлетя миналата година. Специално искам да кажа за Тракийския университет, за лятото, за всички онези преподаватели, декани, които прекратиха летния си отпуск, които тръгнаха с нас в Северна България да обясняват на хората какво е заболяването и как трябва да се справим.

Хора, които аз молих да им дам възнаграждение и те отказаха. Респект към вас! Видях разликата между това ново поколение, което молим да дойде да работи, да поеме държавническа отговорност, и хората, изминали дълъг път в управлението на образованието. Те не поискаха нищо, те го приеха като държавен дълг.

Когато встъпих в мандат, пред нас беше предизвикателството, което стои през 2020 г. - ключова за българското земеделие за следващия програмен период - нова селскостопанска политика. Доверих се на българските университети, доказали се в годините. Аграрният университет - Пловдив, изготви с подкрепата на министър Вълчев анализ за околната среда и климата. В момента идентифицираме нуждите.

Целият браш беше доволен след всичко, което се представи. А новият програмен период е предизвикателството на нашето време - земеделието. Как да открием земеделските практики, щадящи околната среда, и как земеделците да генерират доход от това. Анализ направи и УНСС. Благодаря и на Лесотехническия университет за цялата ни работа от миналото лято до днес за африканската чума по свинете. Те също бяха част от екипите, които обикаляха на терен."


За младите хора днес не е достатъчно само доброто възнаграждение, а и отношението на компанията

“24 часа” попита представители на големи компании как да се подобри връзката университети - бизнес. Във вторник публикувахме гледните точки на мениджъри от 4 компании. Днес - отговора на Милена Караилиева, HR директор на “Кауфланд  България ЕООД енд Ко”.

Подобряването на връзката между университетите и пазара на труда е процес, в който активна роля трябва да имат и двете страни – както висшето образование, така и бизнесът. Тази връзка може да бъде подобрена преди всичко чрез инвестиране в иновативни програми, които да предложат на младите хора у нас стажове, професионални обучения и работа. По този начин студентите ще имат възможност да приложат наученото на теория до момента и в практиката.

Като един от най-големите работодатели в България с екип от над 6 000 човека в “Кауфланд” инвестираме много в обучението и квалификацията на студенти и ученици и доказваме, че връзката между образованието и бизнеса е възможна. За повечето млади хора днес не е достатъчно само да си стабилен работодател, който осигурява добро възнаграждение и гъвкаво работно време. Днес техните нужди са многопластови – все по-важни за тях са възможностите за развитие, микроклиматът и отношението на една компания към нейните служители. Затова специално за младите хора търсим нови подходи, за да надградим образа си като работодател и да покажем, че “Кауфланд” не само осигурява възможности за развитие, а дава много повече – опит и знания, колкото от няколко компании от различни сектори, взети заедно.

“Kaufland България” има редица кариерни програми, с които непрекъснато инвестира във връзката между образованието и бизнеса. В края на 2018 г. стартирахме най-мащабната си и иновативна програма “Управители на бъдещето”. В нея дипломанти или студенти преминават едногодишно обучение в различни звена на компанията в страната и в чужбина, след което получават възможност да заемат експертна или ръководна позиция в компанията.

От 2015 г. работим по проект за дуално обучение и приемаме успешно ученици по програмата, а през 2019 г. реализирахме четвъртото издание на нашата практикантска програма. В нея ученици, завършващи средно образование, работят през лятото на гъвкаво работно време, след което получават възможност да започнат постоянна работа в компанията.

Постоянните ни усилия в посока иновативни проекти за обучение и развитие, насочени към ученици и студенти, са една от причините за втора поредна година “Kaufland България” да бъде отличена като Топ Работодател, нареждайки се сред водещите компании в Европа, които прилагат високи стандарти в управлението на човешките ресурси, условията на труд и развитието на служителите.