Назад

Милиардерът Лаудер поздрави България, че спря „Луковмарш”

24.02.2020 г., стр.6

„Победа за толерантността.“ Така милиардерът и президент на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер определи забраната за провеждане на неонацисткото шествие „Луковмарш“ в събота.

„За първи път от десетилетия еврейската общност в България бе пощадена от този ден на страх и припомняне на идеологията, която почти унищожи еврейския народ“, каза той. И лично поздрави премиера Бойко Борисов, външната министърка Екатерина Захариева, кмета на София Йорданка Фандъкова и главния прокурор Иван Гешев.

България и занапред няма да допусне такива петнящи страната мероприятия, зарече се в неделя зам.-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев.

„Това, което успяхме да постигнем - да не разрешим натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията да шестват по софийските булеварди, е един много голям напредък и инвестиция в нашето общество“, подчерта той.

Убеден съм, че 22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история, ден, в който доказахме, че нашето общество не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и езика на омразата, каза шефът на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар.