Назад

Метрото стига до „Горна баня“ за Цветница


14.04.2021 г., с. 6

 

Метрото стига до „Горна баня“ за Цветница

 

•          Жп гара прави там връзка с влака София - Перник

 

•          Приемателна комисия влиза в 4-те нови станции днес

 

Последните четири станции от третата метролиния в София може да отворят на Цветница - 25 април.

Засега все още няма окончателна дата за откриването им, тъй като в сряда в обекта влиза държавна приемателна комисия. Точната дата ще е ясна, след като комисията приключи работа, обясни пред „24 часа“ шефът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Три от новите метростанции са в „Овча купел“, а последната - на "Околовръстния път" при „Горна баня“. За да бъдат софтуерно свързани новите станции с останалата част от третата метролиния, през миналия уикенд бе спряно движението по останалите 8 станции. На последната от новите станции - „Горна баня“, е изградена малка жп гара, за да може да има удобна връзка с метрото за пътниците от влака София - Перник.

Плановете са третата линия да се разшири в две посоки - с 3 метростанции по бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Левски“ и още 6 км от Военна академия „Г. С. Раковски“ през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

Намеренията на общината са строителството на първия участък до район „Подуяне“ да стартира още тази година. Иначе двата участъка са включени за финансиране в плана за възстановяване и развитие, който трябва да бъде внесен за одобрение в Брюксел, финансирането, което се очаква за двата участъка, е 184 млн. евро.