Назад

Метрото стига до квартал "Левски Г" през 2025 г.

17.09.2020 г., с. XI

 

Метрото стига до квартал "Левски Г" през 2025 г.

Строителството на още 3 км трасе тръгва догодина

 

В средата на 2021 г. ще започне строителството на разширението на третата линия на столичното метро по бул. „Владимир Вазов“ в участъка от откритата наскоро метростанция „Хаджи Димитър“ до квартал „Левски Г“.

Проектът за изпълнение на третия етап от изграждането на третата метролиния включва ново 3-километрово трасе с 3 метростанции, които ще обслужват кварталите „Хаджи Димитър“ и „Левски Г“.

Вече е в ход тръжна процедура за избор на изпълнители на 4-те обособени позиции, които формират участъка. Комисията, която трябва да оцени офертите на кандидатите да изградят разширението, трябва да излезе с решение през октомври. Трасето е изцяло подземно, като три от обособените позиции обхващат строителството на станциите и тунелите към тях, а четвъртата - системите за управление на влаковете за целия участък, съобщи изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

Две от новите метроспирки -„Бул. Вл. Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“, са разположени под пътното платно на булеварда, а станция „Тракия“ -източно до него. Метростанции-те „Стадион Георги Аспарухов“ и „Тракия“ са планирани да се изграждат по милански метод и открит способ в укрепен изкоп. А станция „Бул. „Вл. Вазов“ ще се строи изцяло по открит способ. Тунелите между станциите „Бул. Вл. Вазов“ и „Тракия“ са планирани за строителство по открит способ в укрепен изкоп, а тези между „Тракия“ и вече работещата станция „Хаджи Димитър“ - по нов австрийски тунелен метод.

Строителството на участъка е предложено за финансиране по новата Оперативна програма „Транспортна свързаност“ (2021 -2027) с местно съфинансиране.

Очаква се през 2025 г., когато новият 3-километров участък бъде завършен, столичани и гостите на града да стигат само за 12 минути от крайния квартал "Левски Г" до центъра

Предстои да стартира и търг за избор на изпълнител за разширението на третата линия от Военна академия „Г. С. Раковски“ през „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до УМБАЛ „Света Анна“ на бул. „Цариградско шосе“. Трасето е 6 км и ще има 6 метростанции. То също е предложено за финансиране по новата Оперативна програма „Транспортна свързаност“.

„Имаме готовност строителството на двете разширения да върви паралелно. Изграждането на участъка през „Слатина“ ще отнеме около 4 г. Предвиждаме цялата трета линия да има 21 км трасе с 21 станции и да вози над 200 000 пътници дневно“, обясни проф. Братоев.

С изграждането на двете разширения на третата метро-линия влаковете ще минават през станциите на 3 мин в час пик.

Плановете са със строителството на цялата трета линия метрото да превозва над 650 хиляди души дневно и да заема над 50% дял в системата на столичния градски транспорт.