Назад

Метрото пак през 4 мин, за да не се трупат хора

25.03.2020 г., стр. 8

По заповед на кмета Фандъкова се пускат още 7 влака

Даринка Илиева

Влакчетата на метрото ще се движат от днес на интервал четири минути и половина в час пик сутрин и вечер. След обявяването на извънредното положение интервалът бе удължен и те минаваха на 6 мин.

По разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова се пускат още 7 влака, които ще обслужват двете метро-линии.

„В края на миналата седмица регистрирахме 7 пъти намаление на пътниците в метрото. Целта на промените в разписанията, които правим, е да осигурим движение на градския транспорт и едновременно с това да не допускаме струпване на повече хора в по-натоварените часове. По мое нареждане продължава постоянно наблюдение на пътниците по всички линии на градския транспорт и при нужда променяме графиците на работа“, написа във фейсбук Фандъкова.

На лятно разписание преминаха и част от линиите на градския транспорт, при които е отчетено намаление на пътниците. Натоварените обаче запазват обичайния си график.

С два месеца - до 30 юни, се удължава срокът, в който местните данъци за имоти и автомобили в София ще са с 5% отстъпка, ако се платят в пълен размер. Преди извънредното положение отстъпката важеше до края на април.

Заради извънредното положение пък общинското направление „Архитектура и градоустройство“ пуска 3 нови електронни услуги. От 25 март по електронен път ще може да се заяви разрешение за строеж по одобрен инвестиционен проект, издадено от главния архитект на София, за строежи от 1,2 и 3 категория. От 30 март електронно ще се заявява и разрешение за поставяне, издадено от главния архитект, и заявяване и получаване на виза за проектиране.

В момента електронно се изготвят административните актове, издавани от НАГ и всичките 24 районни администрации - става дума за разрешения за строеж, заповеди към тях, удостоверения за груб строеж, разрешения за поставяне, издадените от районите визи за проектиране и др.