Назад

Мерки в столицата: КПП-та в цигански махали в София

16.04.2020 г., стр. 6

„Филиповци“ и „факултета“ са под строг режим, регистрирани са по-голям брой заразени

Тестват 200 души за два дни

Контролно пропускателни пунктове на изходите в кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ в София организира столичната полиция. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни, че там се въвежда по-сериозен режим на придвижване.

Решението за по-строги мерки е взето на среща между представители на общината с Националния оперативен щаб провела се при премиера Бойко Борисов. На нея шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски информирал, че регистрират по-голям брой заразени с COVID-19 в двата квартала. На редовния сутрешен брифинг вчера сутринта той съобщи предстоят масови изследвания в „Филиповци“ и „Факултета“, като ще бъдат изследвани повече от 200 души за два дни.

За това потвърди и Фандъкова, като уточни, че заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев се организират тестването на всички установени контактни граждани.

Заради новите мерки е задължително всички работещи да се снабдят със служебни бележки от работодателите си, които да представят при проверките. Събирания на групи от повече хора в тези квартали няма да бъдат допускани. Продължава и дезинфекцията в рисковите квартали. Екипи всекидневно обработват „Филиповци“ и „Факултета“.