Назад

Масовите събития – сватби, балове и кръщенета – с до 30 души

10.07.2020 г., с. 5

 

Масовите събития – сватби, балове и кръщенета – с до 30 души

COVID-19 спря големите сватби

Мерките пратиха дискотеките само на открито

 

Здравният министър Кирил Ананиев въвежда нови мерки. Това обяви той по време на извънреден брифинг в ресорното министерство, след като в страната бяха регистрирани рекорден брой заразени за денонощие - 240. Така общият брой регистрирани случаи на COVED-19 от началото на пандемията достигна 6342, като от тях 2917 са активни.

"През последните седмици много мерки отпаднаха. Гласувахме доверие на българските граждани, но за съжаление случаите се увеличават", заяви Ананиев в началото на брифинга. По думите му през следващите дни не се очаква спад в броя на заразените, а напротив - възможно е увеличение. Поради тази причина част от правилата отново влизат в сила.

Слага се край на спортните събития с публика. Дискотеките, пиано-баровете и нощните заведения на закрито пък затварят.

Те обаче ще имат право да работят на открито с до 50% от капацитета си и при спазване на дистанцията от 1,5 м. Груповите празненства - балове, сватби, кръщенета, ще могат да се организират, но само с до 30 души и отново с осигуряване на необходимата дистанция между масите.

"На този етап остава позволено провеждането на културни събития, театрални постановки и концертни на открито", заяви Ананиев. Той обаче посочи, че е възможно допълнително затягане на мерките, ако това се наложи. Новите правила влизат в сила от 00 ч. в петък и ще са в сила до второ нареждане.

"Повярвахме си, че всичко вече е минало. Над 1 млн. души в България смятат, че няма такова заболяване, а 20% са на мнение, че минава като лека настинка. Това показва, че мерки са нужни", каза още здравният министър.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ще бъде впрегнат целият ресурс на институциите за контрол. Това са регионалните здравни инспекции, Българската агенция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и полицията.

"Имаме информация, че в София дори персоналът на големи заведения в центъра на столицата е без защитни предпазни средства", каза доц. Кунчев. "Не само в заведенията, а и в магазините и във всички обществени места", допълни министър Ананиев.

Той обясни, че започват масирани проверки, като са проведени разговори с областните управители и щабовете, които също ще предприемат мерки. "Тяхната роля е много важна. В областите ситуацията е различна, дори в различни общини има различни показатели", каза Кирил Ананиев и увери, че областните управители са изявили готовност да предприемат всички необходими мерки и да поемат своята отговорност за овладяване на ситуацията.

Министърът каза, че засега не се предвижда задължително тестване на пристигащите от Гърция в България, макар че всички туристи, влизащи в южната ни съседка през ГКПП Кулата, се изследват.

"Там заболеваемостта е по-ниска, така че засега не се налага такава мярка от наша страна", посочи Ананиев. Той уточни, че все още подготвя заповедта за пристигащите у нас, които ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина, както и за онези, които ще влизат свободно в страната. Причината за забавянето е, че се водят допълнителни разговори с някои от страните.

По отношение на заболеваемостта доц. Кунчев обяви, че през последните 4 дни, когато заразените са били най-много, на първо място като процент регистрирани случаи е била област Кюстендил, следвана от област Смолян, а след това София-град и област, Благоевград и Сливен. "Това не съвпада с провеждането на мачове и други събития, а по-скоро съвпада с отделни прояви и огнища, които ние следим", заяви доц. Кунчев. В същото време той посочи, че във Видин е 0, а в Монтана 0,7, в Ловеч е 0,8, а в Търговище е 0,9.

 

Фандъкова разпореди засилен контрол на мерките

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерки на обществени места с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това стана по време на заседание на Столичния оперативен щаб.

В София продължават проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт. От утре съвместни екипи на СДВР, РЗИ-София и БАБХ ще проверяват търговски обекти за осигуряване на нужната дистанция и носене на предпазни маски.

Нареждането на Фандъкова идва след като днес министърът на здравеопазването обяви засилването на мерките срещу C0V1D-19 заради високия брой заразени в последните дни.

 

Отложиха градския спортен фестивал в София

Вторият градски (ърбан) фестивал, който трябваше да се проведе в събота в Княжевската градина в София, бе отложен заради затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса.

“Съобразно въведените днес промени в здравните мерки, насроченият за тази събота, 11 юли в Княжеската градина Ърбан фестивал „Спортувай в твоя град“ се отлага за по-късно през годината. „София - европейска столица на спорта“ ще извести своевременно участници, зрители и медии за новата дата, се казва с съобщението на организаторите.

В градинката до Орлов мост бе планирано да се проведат демонстрации по стрийт фитнес, паркурфрирън, баскетбол 3x3 и алпийски тролей. В тях всеки желаещ можеше да се пробва, но сега ще трябва да изчака насрочването на фестивала за нови дати.

 

Решението дойде след Коалиционен съвет

Да се въведе забрана за публика на стадионите, а нощните заведения и дискотеките отново да им се забрани да работят. Това са се договорили ГЕРБ и “Обединени патриоти“ на заседание на Коалиционния съвет, стана ясно от думите на зам.-шефа на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов поясни, че именно тяхна била идеята за стадионите и тя била приета по тяхно предложение. Според него това е било крайно време да се вземе като решение, тъй като именно от мачовете са тръгнали две огнища на зараза. Симеонов дори стигна по-далеч, като поясни, че на по-късен етап може да се мисли и за забрана отново на цялото футболно първенство. Пак по тяхно предложение ще се забрани и работата на дискотеките.

"Не беше нужно да охлабва толкова рязко и навсякъде", каза Симеонов и поясни, че самият живот е показал, че това не е било правилно. Симеонов първоначално заяви, че ще бъдат забранени и събиранията на големи групи от хора. След това уточни, че в момента те също не са разрешени, но просто ще има засилен и по-строг контрол дали се провеждат такива групови събирания. Търговските работници, които обслужват клиенти без да носят маски, също ще бъдат глобявани, е друга мярка, приета по настояване на НФСБ.

"След като народът не иска и не умее да се пази, държавата трябва да влезе в правомощията си“, аргументира се той.

На Коалиционния съвет са се обединили, че трябва да се засили и контролът дали се спазват изискванията за ресторантите на открито, където разстоянието на масите трябва да е 1,5 метра, даде да се разбере още Симеонов. Според него в проверките освен БАБХ, трябвало да се включи и общинска полиция, тъй като не навсякъде се спазвало изискванията за разстоянието от метър и половина между масите.