Назад

Маските пак задължителни, затягат контрола

23.06.2020 г., с. 3

 

Маските пак задължителни, затягат контрола

 

Аида Паникян

Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки - задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките, закани се министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Преди това той заедно с представители на Националния оперативен щаб и директорите на Александровска болница и на “Майчин дом” обсъди новата ситуация с КОВИД-19 при премиера Бойко Борисов. Ананиев обясни, че до края на седмицата ще се реши дали да се продължи извънредната епидемична обстановка

От днес е задължително носенето на предпазни маски от персонала в търговските обекти.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще издаде заповед за задължително носене на маски в затворени обществени пространства, а от днес ще бъдат удвоени и контролните екипи. Тя призова хората да носят маски и шалове на всички закрити обществени места. Миналата седмица 3 екипа са гледали за носене на маски в обществения транспорт, проверени са 700 превозни средства, но има само 16 акта. Според Фандъкова глобата от 300 лв. е висока и затова проверяващите правели предимно предупредителни протоколи.

Вирусът не се търкаля по улиците, а в нашия нос и в нашето гърло, и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по улици и площади не могат да бъдат водещи, коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му в момента клъстерите вече не са така ясно очертани, а новооткритите случаи са разпръснати.

В понеделник бяха докладвани 33 нови заразени с коронавирус при 566 проби, без починали през денонощието и 13 души в интензивни отделения.