Назад

Марио Хосен и Георги Димитров с Моцартова програма в зала „България”

24.07.2020 г., с. 13

 

Марио Хосен и Георги Димитров с Моцартова програма в зала „България”

 

Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и диригенти в своя извънреден летен сезон. На 26 юли на сцената на зала “България” с Моцартова програма ще излязат цигуларят Марио Хосен и маестро Георги Димитров. Заедно с националния оркестър те ще представят две забележителни творби на австрийския гений - Концерт за цигулка 5 и Симфония 29.

Петият концерт за цигулка и оркестър “Турски” е последният и вероятно най-предпочитан концерт, написан за този инструмент от Моцарт. Премиерата му се състояла в Залцбург през 1755 г. Днес той е в репертоара на всеки цигулар и е едно от задължителните произведения на втория тур на световноизвестния конкурс “Чайковски”. Година преди написването на концерта, отново в Залцбург, Моцарт довършва своята 29-а симфония. Впоследствие неизвестно лице изтрива датата в ръкописа и музиколозите търсят помощта на криминалистите, за да прочетат изчезналия надпис с помощта на цветни филтри. Симфонията е създадена във време, в което все още няма строги граници между оркестровата и камерната музика и това може да се усети в нея. Както повечето му творби, тя притежава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд.

Концертът е в програмата на Австрийските музикални седмици и е част от Календара на културните събития на Столичната община.