Назад

Маймуните се върнаха в Софийския зоопарк, пеят в новия си дом


08.10.2020 г., с. 40

 

Идва снежен леопард, а догодина правят зона „Африка“, за да има столицата и жираф

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

След дълго чакане, продължило 2 години, любимите на децата маймуни се върнаха в Софийския зоопарк и малчуганите отново могат да им се радват. Причината за отсъствието на приматите беше обновяването на сектора, в който живеят.

„Каня всички столичани да видят новата придобивка на Софийския зоопарк, а родителите да доведат децата си. Мислим стратегически за развитието на зоопарка и през следващите години предстои реконструкция на други сектори-със среда, близка до естествената на животните, а те ще са разделени на сектори според континента, от който идва съответният вид“, каза шефът на СОС Елен Герджиков при откриването на обновения сектор.

Зам.-кметът по екология на София Десислава Билева напомни, че това е втората мащабна реконструкция след обновяването на домовете на големите котки.

„Догодина стартираме с изграждането на зона „Африка“. Мечтата ни е в Софийския зоопарк най-накрая да имаме и жираф. До края на годината ще е готово обновяването на мечкарника. "Там правим специални заграждения, за да може в София да дойде женско бърнесто мече от Сингапур, което да прави компания на мъжкия“, подчерта Билева.

В новия сектор има 14 външни заграждения, които са до 13 пъти по-големи от старите. В тях има бамбукови дървета, които са докарани специално. Маймуните имат различни съоръжения за катерене, почивка и забавление.

Посетителите могат да видят 50 примати от различни видове. Животните ще бъдат наблюдавани през стъклени прегради. Две от новите заграждения се пазят за два екзотични вида, които се очаква да пристигнат скоро в София - сеймири и тамарини.

„Ние също се борим с коронавируса. Маймуните са най-рисковите животни и също може да се разболеят. Но понеже дълго чакахме новия сектор, решихме да отворим една от трите сгради, в които са вътрешните заграждения на приматите. Влизането на посетители там ще бъде само с маски. В нея ще може да се видят любимите на децата мармозетки, павиани, лъвски макаци и други. Призовавам посетителите да не хранят животните, защото това може да доведе до здравословни проблеми. Нашите животни не са гладни! Чувате как пеят маймуните, а това значи, че са щастливи в новия си дом“, заяви директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Иначе до края на месеца в София се очаква да пристигне и най-новият обитател на зоопарка - снежен леопард.