Назад

Литературни маршрути започват през юни

23.06.2020 г., с. 12

 

Литературни маршрути започват през юни

 

Второто издание на познавателните градски турове с писатели и поети ще продължи до октомври

 

Литературните маршрути на фондация “Прочети София” са истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Тази година към разказвачите ще се присъединят поетът Калоян Праматаров и писателят и драматург Георги Тенев. Програмата ще бъде допълнена от новите турове с водещи Лора Шумкова и Катя Зографова, както и от Детските литературни маршрути със Зорница Христова. Маршрутите са със свободен достъп и ще се проведат от юни до октомври.

Събитията започват на 24 юни от 18.30 ч. пред НТ “Иван Вазов” с литературната поредица “Софийски страници”, която Лора Шумкова създаде през 2019 г. Продължението на заглавието ще бъде “Алхимия на ранения град” и ще даде отговор на въпросите как са живели софиянци в първите години на Втората световна война; кое събитие ги принуждава за по-малко от денонощие да напуснат домовете и града си; кой класически български роман документира това противоречиво време и т.н.

Съществена част от програмата е насочена към децата. Водеща традиционно е преводачката, писателка на детски книги и съоснователка на издателство “Точица” Зорница Христова. Литературните пътеки ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич. Началото е на 27 юни от 10 ч. на ул. “Елин Пелин” 1.

“По стъпките на Синьото момче” е литературният маршрут, посветен на Александър Вутимски, през който ще ни разходи поетът, преводач от френски и археолог Калоян Праматаров. Разказът ще започне в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине покрай дома на Вутимски на ул. “Раковски”, за да завърши в Докторската градинка, където той е работил известно време като пазач. Началната точка е пл. “Лъвов мост”, датата е 1 юли, 18.30 ч.

Водеща на “На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс” е Катя Зографова, главен уредник на Вапцаровия музей и авторка на 15 книги, посветени на класици в българската литература. Маршрутът започва от Борисовата градина (при езерото “Ариана”) на 8 юли от 18.30 ч. Зографова ще разкаже за Базовата София между Княз-Борисовата градина и салона на Евгения Марс; за това как младите писатели Елин Пелин, Стилиян Чилингиров, Стоян Загорчинов тайно следвали кумира си, без да посмеят да му се обадят, по тогавашното спокойно и просторно “Цариградско шосе” в разходката му до Борисовата градина и обратно, и т.н.