Назад

Лекари и сестри от само 2 болници се уплашиха, Фандъкова благодари на доброволци медици

18.03.2020 г., стр. 5

Уплашени, че ще работят с болни от коронавирус лекари и сестри от Втора градска болница в София и пловдивската „Св. Мина" подадоха молби за напускане. В София молбите са 85, като 20 са от лекари, в Пловдив са само 4 от медсестрите.

„Недопустими са оставки в момент, в който държавата се намира в изключително кризисна ситуация. Цялото общество очаква от нас помощ. Трябва да сме на предния фронт", коментира шефът на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отиде на преговори във Втора градска и обеща там да не се настаняват болни от коронавирус, докато не се обезпечи нужната апаратура и медицински персонал. В тази общинска болница ще има резервно отделение с 10 легла, в което ще се настаняват по-леки случаи. Зам.-кметът Дончо Барбалов опроверга, че липсват предпазни костюми и маски. Във Втора градска са били доставени 130 костюма.

„Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Надявам се, че част от лекарите ще се съгласят да работят и ще има и доброволци", каза Фандъкова. Кметът благодари на лекари от болницата, които пък са станали доброволци да работят с болни от коронавирус.

„Няма да уволнявам никого", обеща шефът на Втора МБАЛ доц. Стефан Узунов, където работят 98 лекари, 124 сестри и 69 санитари.

От страх за живота си напуснаха и 4 сестри в пловдивската „Св. Мина". Персоналът е на нокти, откакто преди дни почина 84-годишна със съмнение за коронавирус.

„Три от сестрите, които си тръгват, са пенсионерки с дълъг стаж. Тревожат се, че могат да се разболеят и да пренесат вируса вкъщи", коментира началникът на кардиология-та д-р Цветан Деведжиев.

От началото на епидемията в болницата са получени единствено 200 маски дарение. Навсякъде има остър дефицит, коментира шефът на общинския кризисен щаб в Пловдив Калин Калинов. Преди 2 седмици той поискал от националния щаб 350 000 маски и 50 000 ръкавици, но все още не са получени.

Областният управител Дани Каназирева е поискала справка от шефа на МБАЛ „Св. Мина" д-р Генади Странджев, който посочил, че имат в наличност 500 броя маски, както и ръкавици, но били недостатъчни. Той твърди, че при него не били постъпили молби за напускане.