Назад

Княжевският лифт тръгва по старото трасе


08.01.2021 г., с. 8

 

Княжевският лифт тръгва по старото трасе

 

Княжевският лифт ще бъде възстановен по съществуващото трасе.

Това стана ясно след среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с министъра на земеделието Десислава Танева, екоминистъра Емил Димитров, председателя на СОС Елен Герджиков и общинския съветник и бивш директор на парк „Витоша“ Тома Белев.

„Със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша ние започваме процедури за тяхното възстановяване“, заяви Фандъкова. По думите й има два сценария - единият е лифтът да се възстанови по съществуващите стъпки, за което не е необходимо изготвянето на специален подробен устройствен план. При втория сценарий, при който това е технически невъзможно, ще трябва да се направи подробен устройствен план.

Фандъкова обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината. „За възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на Природен парк „Витоша“, каза още кметът на София. На срещата не е присъствал собственикът, но Фандъкова изрази надежда, че той ще се включи във възстановяването и ще бъде съпричастен. Йорданка Фандъкова подчерта, че на този етап не може да се посочат конкретни срокове за изпълнение.