Назад

Кметовете са “за” идеята, Пловдив иска и да разрешат групите да станат до 30 деца

04.06.3030 г., с. 4 – 5

 

Кметовете са “за” идеята, Пловдив иска и  да разрешат групите да станат до 30 деца

Намери ли се инвеститор, общината ще помага с педагози в Търново

 

Искаме раждаемост и деца, а в същото време не можем да осигурим места в детските градини. Ако се променят правилата и ни разрешат да превръщаме подблокови пространства в детски заведения, това ще реши проблема.

Така кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира казаното от Йорданка Фандъкова. И допълни, че с две ръце я подкрепя.

Масово идеята за облекчаване на условията към терените за изграждане на нови градини се подкрепя от кметове в страната, макар на повечето места да признават, че нямат толкова проблеми като в пренаселената столица.

“Обещали сме през мандата в Пловдив да построим 12 детски градини и ясли. Шест от тях вече се правят”, допълни Здравко Димитров.

Сега обаче той иска да се разрешат до 30 деца в група. “Има родители, които, ако не прибeрем децата в градина, трябва да напуснат работа. Разбира се, тази бройка няма да е във всички заведения, а само там, където има нужда”, допълни кметът на Пловдив. Засега идеята му среща отпор от един комитет, който настоява, че за всяко дете трябва да има 4 кв. м площ.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на сдружението на общините, също обяви пред “24 часа” вчера, че напълно подкрепя настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова за облекчени условия, които да позволяват строителство на детски градини в по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради.

“Създадена е работна група с представители на Столичната община, НСОРБ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на здравеопазването за изготвяне на необходимите промени в нормативните документи за изграждане на нова образователна инфраструктура.

Идеята е за по-малки учебни институции за деца - от типа на някогашните занимални, условията за проектиране да бъдат по-облекчени и по-благоприятни за инвеститори. Разбира се, в една такава занималня, създадена в по-малък имот, на партер или първи етаж от сграда, ще има по-малко групи с по-малко деца в тях”, коментира Панов.

Община Велико Търново е готова да откликне с педагогически персонал и да бъде в партньорство с инвеститори и институции, които имат интерес към създаване на този тип детски заведения, допълни кметът Панов.

“При липсата на свободни терени, както е в столицата, това е възможност да се реши проблемът с недостига на места в детските градини. В Бургас нямаме този градоустройствен проблем и имаме отредени парцели във всеки комплекс за строителството на нови детски градини с готови проекти”, обясни кметът на града Димитър Николов.

Но там, където няма такава възможност, е много добра идея, оцени промените той. “Във всеки град кметовете трябва да могат да действат според ситуацията, така че за София това е добър вариант за решение, а и за Бургас, когато това се налага”, допълни Николов.