Назад

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Кризата в София ще има отражение и през 2021 г.


11.05.2020 г., с. 11

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Кризата в София ще има отражение и през 2021 г.

 

Благодарение на мерките не се стигна до огромен брой заболели

 

Визитка

■ Йорданка Фандъкова е родена на 12 април 1962 г. в Самоков.

■ Завършила е 35-а руска езикова гимназия в София и руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Била е учител в 73-то СОУ "Владислав Граматик" в София, а от 1998 г. е негов директор.

■ През 2005 г. става заместник-кмет на София по образованието.

■ През 2009 г. става министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов. Четвърти мандат кмет на София.

■ Печели местните избори през ноември 2009 г., август 2011 г., септември 2015 г. и ноември 2019 г.

 

МАРИЯ НИНОВА

- Г-жо Фандъкова, София се оказа епицентърът на заразата с коронавирус. Постепенно обаче бяха разхлабени мерките. Правилно ли беше това?

- София е милионен град, до който всекидневно пътуват огромен брой хора както от страната, така и от чужбина, така че очаквано броят на заразените е най-висок. В София се лекуваха и хора от страната, защото тук са най-големите и добре оборудвани болници. За мен лично най-важно е, че благодарение на навременните мерките на Националния щаб и правителството не се стигна до огромен брой заболели за кратък период от време. Това даде и продължава да дава възможност на здравната ни система да поеме всички болни и да се подготви. Тези два месеца бяха ключови за мобилизацията и организацията. Най-важното е да дадем възможност на нашите лекари да ни лекуват. Разхлабването на мерките е следствие на анализ от страна на лекарите и експертите от щаба. В същото време за всички е ясно, че опасността не е отминала. И отпускането всъщност са нови правила, които трябва стриктно да спазваме още дълго време. След 13 май животът ни няма да стане същият като преди пандемията. Затова и всяка промяна на мерките идва със задължителните изисквания за дистанция, за дезинфекция, за носене на маски на закрита обществени места, за спазване на лична хигиена. Училищата, детските градини, спортните зали, театрите, кината, моловете продължават да са затворени. От нас и дисциплината ни зависи дали и кога ще се отворят и дали една стъпка напред няма да бъде две назад.

- Какво е положението в парковете, спазват ли се мерките за дистанция и часовите хоризонти за разходка?

- Задължителното условие е физическата дистанция. Започнахме отварянето на парковете на стъпки, като първо дадохме достъп на най-засегнатата група -семействата с деца, които до този момент нямаха възможност за нормално излизане извън къщи. След като отворихме Витоша, разговарях с министъра на здравеопазването да разширим достъпа до парковете. Вече се отварят и по-малките паркове и кварталните градини. В събота отворихме и парк „Врана", и парка на Военната академия, а веднага след 13 май ще отвори и Зоологическата градина. Около 80 акта са наложени за последните 5-6 дни за неспазване на мерките и събиране на групи в парковете. Факт е, че голямата част от столичани спазват изисквания и те с право са ядосани, когато отделни хора не спазват правилата. Има граждани, които през ден ми пращат снимки на хора без маски в автобусите и метрото. Това е най-малко безотговорно. Затова започнахме и засилени проверки за носене на маски в градския транспорт с полицията.

- Повечето общински болници също създадоха отделения за лечение на заболели с COVID-19. С какъв ресурс разполагат?

- Разкрихме отделения за лечение на пациенти с коронавирус в четирите общински болници. Началото не беше лесно, но съм изключително благодарна на екипа на доц. Узунов и д-р Халил във Втора градска болница, с които показахме, че с добра организация, с осигуряване на апаратура и предпазни средства можем да се справим. Така първото ни отделение във Втора градска вече повече от месец работи активно и от него са изписани 11 излекувани пациенти. Първа, Четвърта и Пета градска болница също вече лекуват пациенти с CОVID. Аз лично съм в ежедневен контакт с директорите на общинските болници, следим количествата защитни облекла, маски, дезинфектанти и нужните медикамента. Още в началото на извънредното положение създадох общински логистичен център и разполагаме със запаси, така че да осигурим дейността на нашите болници, ДКЦ, социални домове и градския транспорт.

- Тествахте медицински лица, служители на градския транспорт и други структури в града. Какви са резултатите и предстоят ли още изследвания?

- София беше един от първите градове, който започна да прави тестове със собствени сили и средства. Целта ни беше да се погрижим за хората, които не спряха да работят с граждани. На първо място това са служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция", социалният патронаж, Столичният инспекторат и доброволци, които и до момента осигуряват всеки ден топла храна и продукти на над 3000 души. Разработихме специална програма за тестване на лекарите и медицинските екипи от общинските болници, които се грижат за пациенти с COVID и са приемали болни. Заедно със Столичната регионална здравна инспекция започнахме да изследваме шофьорите в градския транспорт. В момента се тестват и служителите в социалните ни центрове и потребителите на услугите. Изследвани са 800 служители и 80 потребители. Установени са само две положителни проби на служители от Център за временно настаняване „Свети Георги". Общо над 2270 са служителите, доброволците и потребителите на социални услуга, които сме тествали до момента, в това число и над 570 лекари и медицински сестри. Преди да пуснем детските кухни на 14 май, ще тестваме персонала както за тяхно спокойствие, така и на родителите.

- Столичният общински съвет прие и първите мерки в помощ на бизнеса, пострадал от кризата. Как ще помогнете на малкия и средния бизнес да се възстанови?

- Нашата цел е да подпомогнем малкия и средния бизнес в София с възможностите, които има общината. На първо място, Столичната община освобождава от такса за тротоарно право всички търговски обекти и заведения, които бяха затворени заради извънредното положение. Собствениците им трябва да подадат заявление до съответната районна администрация. Тази помощ важи и за заведенията, които са работили само за доставка на храна по домовете. На второ място, всички наематели на общински имоти за търговски цели няма да плащат наем за времето, през което обектите им са били затворени. 50% отстъпка от наема ще могат да ползват тези наши наематели, които са работили, но имат над 50% спад в оборота спрямо същия период на миналата година. 20% намаление на наема ще ползват обектите, които имат спад в приходите между 20% и 50%. Те трябва да докажат спада в оборотите с декларация и счетоводни документа. Третата мярка, насочена директно в помощ на бизнеса, е издаване на гаранции от Общинския гаранционен фонд. Общият размер на този фонд е 1 млн. лв., с които ще се обезпечават до 50% от главницата на заемите до 15 000 лв. От тази мярка могат да се възползват самостоятелно заета лица, малки и средни предприятия, засегнати от кризата. Столичната община ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит е до 300 000 лв. и с него гаранциите ще достигат 80%.

- Какви други икономически и социални мерки предвиждате?

- В полза на всички граждани и фирми дадохме отсрочка за плащане на първата вноска за такса смет. Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. С два месеца удължихме и срока за ползване на 5% отстъпка при плащане на данък сгради и данък МПС. Тази отстъпка също ще може да се ползва до 30 юни. По този начин даваме глътка въздух в най-тежките месеци от кризата. С решение на Столичния общински съвет създадохме и фонд, с който да подкрепим свободните творци и културните оператори. 400 000 лева вече са отделени във фонд „Солидарност в културата", защото културният сектор е сред най-засегнатите. И не на последното място осигурихме 1 млн. лв., с които да подпомогнем общинските поликлиники, за да бъдат осигурени средствата за заплатите на медицинския персонал.

- Какви финансови загуби е претърпяла до момента столицата?

- По първоначални анализи се очакваше спад на БВП на София от 1 до 3%. За съжаление по-негативният и вероятен сценарий е този спад да бъде около 7%. Това е и прогнозата на икономистите, с които работя като част от моя екип. Те са убедени, че кризата ще има отражения и през 2021 г. Отбелязва се и ръст на безработицата, която достига 2,3% за март, като процентът за април ще е по-висок. Бюджетът на общината също е силно засегнат. 90 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси за първите 4 месеца на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Най-сериозен е спадът при такса смет - 45 млн., и от данък сгради - с около 30 млн. лв. С около 20 млн. лв. надолу са приходите от данъка върху автомобилите. Най-вероятно част от тези приходи ще се компенсират във втората половина на годината, но със сигурност няма да се наваксат. Само от мерките в подкрепа на бизнеса очакваме поне 3 млн. лв. по-малко в бюджета от такса тротоарно право и наеми.

- СОС гласува и актуализация на бюджета. От какво спести София и какво остана приоритет въпреки кризата?

- Първата актуализация на бюджета е в размер на 23,7 млн. лв. - предвиждаме толкова по-малко приходи и съответно намаляваме разходите си със същата сума. Част от опозицията искаше да актуализираме бюджета след юли, но това означава да поемам разходи, които не можем да платим. А това би донесло нови разходи за неустойки, лихви и съдебни дела. Целта ни е да залазим средства за всички стратегическите приоритети -метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с Околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за чистота, инвестициите в общински болници и ДКЦ, както и издръжката на социалните услуги. Не се отказваме от нито един проект, защото всички те са важни за София, но намаляваме средствата за тези, които имат неприключили процедури - дали отчуждаване, дали незавършил търг за изпълнител.

Общото намаление на средствата за инфраструктурни обекта от капиталовата програма, което предлагаме на този етап, е 7,3 млн. лв. Тази година ще завършим проектирането на Чепинско шосе, транспортния тунел на НДК, ул. „Народно хоро", локални платна на ССТ и на улици в м. Къро, където също продължават процедури по отчуждаване. С 3,2 млн. лв. намаляваме средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци - центъра за биомаса, завод за преработка на едрогабаритни отпадъци и рекултавацията на Суходол.

С 1,9 млн. лв. намаляваме средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов" и градината „Св. Георги" отлагаме за 2021 г. Намаляваме и средствата за издръжка и текущи дейности в почта всяка сфера -няма да садим цветя през лятото, спрях търга за нови автомобили, както и част от възнагражденията на служителите за времето на извънредното положение.

- Очакваше се първият етап от третия лъч на метрото да бъде пуснат в експлоатация през май, но преди дни съобщихте, че това ще се случи през юли-август. Защо е това забавяне?

- Планирахме да пуснем първия етап на третата линия на два етапа - през май - от „Красно село" до „Одеон", и през юли - от „Одеон" до „Хаджи Димитър". За съжаление извънредното положение затрудни много работата на екипите на „Сименс", които правят тестове на влаковете и системите. Голяма част от екипа им беше изтеглен от България и затова тестовете не могат да завършат през май. Затова решихме целият 8-километров участък да бъде пуснат едновременно през юли или август. Точната дата ще можем да кажем веднага щом се възстанови в пълния обем работата на немските екипи. До месец завършва строителството на участъка през „Овча купел" и там ще започнат тестовете на системите за управление на влаковете, които ще продължат поне 6 месеца.

- Ежедневно благодарите на всички дарители и доброволци, какво искате да им кажете още? Обедини ли ни доброто в битката срещу коронавируса?

- Извънредното положение освен извънредни мерки ни донесе и извънредна съпричастност. 40 фирми дариха на общината маски, ръкавици, дезинфектанти, храни за възрастни и социално слаби. Получихме като дарение за ползване и автомобили, които много помагаха на нашите екипи да разнасят всеки ден до 3000 човека храна. Стотици доброволци се записаха да помагат с покупките на храна и лекарства за възрастни хора до дома им. Включиха се и в дезинфекцията и организацията в парковете. Направихме организация с някои училища, в които родителите дариха предоставените млечни продукта и зеленчуци за най-бедните. Много хора помагат и без да се обаждат на нашите телефони. Те пазаруват за своите съседи, помагат им с храна и лекарства. Искам да благодаря на всички, които показаха, че най-ценна е помощта в най-тежките момента.