Назад

Кметът на Перник спира заплатите на културни дейци, ще купува готови спектакли


17.12.2020 г., с. 9

 

Свирил на частно, а не отчитал парите

Камерен оркестър източил хиляди левове

Кметът на Перник спира заплатите на културни дейци, ще купува готови спектакли

 

Камерният оркестър на Перник е източвал кметството с хиляди лева години наред, пише сайтът „За Перник“.

Съставът е свирил на частно, а не е отчитал приходите в касата на община Перник. В същото време музикантите се подсигурили със заплати и осигуровки от община Перник. Скандалните разкрития започнаха да излизат, след като се разбра, че новият кмет на Перник Станислав Владимиров отказва през новата година да плаща заплати на културни дейци, а има намерение да плаща за свършена работа, като купува готови спектакли.

Платено

Последният конкретен случай е от 29 септември 2020 г. Камерният оркестър на Перник „Орфей“, с диригент Райчо Христов, е имал участие в столицата София. Концертът се е провел в зала „Биад“ на ул. „Раковски“ 108. Никъде не се упоменава, че оркестърът е собственост на община Перник. Напротив - на брошурата и плаката стои името на Столична община. В същото време точно пернишките данъкоплатци плащат заплатите и сметките на оркестъра. Парите от приходите от участието в столицата също ги няма - някой ги е прибрал, а събитието е платено, казват от общината. Билети се продават чрез платформата Eventim.

Театър

Примерите със заплатаджиите в културата са много по-зловещи, разкриват източниците на „За Перник“ от Двореца на културата. Например пернишкият театър „Боян Дановски“ бил лидер в източването на общински пари и дори плаче за прокуратура. От няколко години те нямат нито една постановка, но гълтат стотици хиляди лева за заплати годишно - милиони за години назад. „С тези пари, които са потъвали в земята досега, на пернишка сцена зрителите ще видят най-добрите представления на България“, закани се кметът Станислав Владимиров. Той смята, че културата не се измерва в това колко заплати плащаме, а колко спектакли са произведени и колко зрители ги гледат.