Назад

Кметът Йорданка Фандъкова провери на място проучванията – Вторият археологически парк готов през лятото


14.04.2021 г., с. 9

 

Кметът Йорданка Фандъкова провери на място проучванията

Вторият археологически парк готов през лятото

Според учените е открито крайградско имение на сердикийски гражданин

Намерени са монети и накити

 

Около късноантичния мавзолей в Южния парк оформяме вторият археологически парк в София, който ще завършим до края на лятото. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във фейсбук.

По думите й предположенията на археолозите са, че е открито крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин. Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена.

При проучванията били открити монети, накити, вещи и ценна ваза тип „Диатрета“ от втората половина на IV в., които може да се видят в Музея за история на София.

„Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей - София“, обясни Фандъкова.

Проектът предвижда както консервация и реставрация по останките от мавзолея и саркофазите, така и оформяне на околното пространство с ново озеленяване, алейна мрежа, осветление и детски кът, каза кметът.

Първият археологически парк на територията на София е „Западната порта на Сердика“ и е открит за посетители през 2011 г. Той е важна част от структурата на античния и ранновизантийски град, който лежи в сърцето на днешната ни столица.