Назад

Кметът Йорданка Фандъкова провери базата на „Титан“ в "Княжево"

03.11.2020 г., с. 9

 

Кметът Йорданка Фандъкова провери базата на „Титан“ в Княжево

София готова за първи сняг

Всяка машина събира между 13 и 15 тона сол

260 машини ще чистят сняг по улиците

 

Цялата техника на фирмата за чистота „Титан“ за почистване на сняг е готова и в очакване на първия сняг в София. 25 снегорина със стандарт „Евро 6“ видя в Княжево кметът на София - Йорданка Фандъкова, която направи проверка на готовността за почистване на сняг по улиците на столицата. Всяка една от машините, сред които има и фадрома, събира между 13 и 15 тона сол. На базата в момента са складирани 10 хиляди тона соли, с които ще се обработват улици и булеварди при снеговалеж. Към момента най-голямо количество соли има в складовете в Подгумер и Дружба. Там са складирани между 30 и 50 хиляди тона.

Според синоптиците първият сняг в София ще падне между 15 и 17 ноември. „Да си пазите шофьорите, за да не се окаже, че има машини, а няма кой да работи с тях“, предупреди кметът почистващата фирма и директора на Столичен инспекторат – Веска Георгиева, която контролира почистващите фирми в столицата.

Общо 260 снегопочистващи машини в 65 точки на София ще бъдат в готовност да обработват улиците при падането на първия сняг. За малките квартални улички и тротоарите има малогабаритни 33 моторни снегорина. До момента Столичен инспекторат е проверил 5 от общо 10-те фирми за чистота в районите на София. Инспектирани са 166 машини, а резултатите от проверките на другите фирми ще бъдат ясни утре.

Санкции за фирмите

Двойни глоби за непочистени улици

Глобите за непочистени улици в София ще са по-високи тази година. Повишаването им е заложено в новите договори на фирмите, поддържащи улиците през зимния сезон в 19 района.

От Столичния инспекторат са подготвили промяна при санкциите за натрупване на сняг около стволовете на дърветата от 200 на 500 лв. При разпръсване на смеси от каросериите на камиона фирмата ще се глобява с 1000 лв. За изхвърляне на сняг извън определените за това места глобата се променя от 500 на 1000 лв. Санкциите за непочистени шахти от сняг и лед скачат от 100 на 200 лева, а за затрупани велоалеи и подходи към подлези и метростанции 1000 лева.