Назад

Киноцентърът в "Бояна" предоставя декора си на Софийската опера

19.06.2020 г., с. 21

РИМ отваря врати за летен музикален фестивал

7 спектакъла от 10 до 19 юли в полите на Витоша

 

Фантастична атмосфера насред римски площад, при това под звездите - ето какво ще изживее публиката на най-новия летен фестивал на Софийската опера, наречен „Опера в полите на Витоша“. Киноцентърът в Бояна отваря вратите си и предоставя своя декор Римски площад за постановките. От 10 до 19 юли ще бъдат представени 6 опери от световната съкровищница. Заглавията са съобразени с декора: Риголето от Джузепе Верди (10 и 12 юли), Тоска от Джакомо Пучини (11 юли), Атила от Дузепе Верди (15 юли), Норма от Винченцо Белини (17 юли) и Дон Карлос от Верди (18 юли). Програмата завършва с „Кармен“ от Жорж Бизе на 19-и. Всички спектакли започват от 20 ч.

На площада с великолепна акустика ще бъдат разположени около 500 или 600 зрителски места. Не е предвиден транспорт и любителите на оперното изкуство ще трябва да организират придвижването си, предупреди пред журналиски директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов. Изпълнителният директор на Ню Бояна филм студиос Ярив Лернер обясни, че има и шатра, която може да бъде разпъната над публиката, ако времето се окаже дъждовно.

Проектът „Опера в полите на Витоша“ е под патронажа на кмета София г-жа Йорданка Фандъкова, в рамките на програмата „Опера в парка“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

11-ото издание на „Опера в парка“ се открива днес, 19 юни от 10 ч. в Парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ с „Вълшебната флейта“ от Моцарт - адаптирана версия за деца. Тази година в него са включени само детски заглавия: „Трите прасенца“ от Александър Райчев, „Мечо Пух“ от Андрей Дреников, „Червената шапчица“, музика Александър Владигеров и концерт-спектакълът „Веселите малчугани“.

На 26 юни е първият спектакъл на най-новата открита лятна сцена на Софийската опера и балет - „Музи на водата“, разположена на езерото Панчарево.