Назад

Камери ловят говорещи по телефона шофьори

23-29.10.2020 г., с. 9

 

Камери ловят говорещи по телефона шофьори

 

Видеонаблюдението на Столичната община се свързва КАТОще 200 очи дебнат нарушители по софийските кръстовища

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

Още над 200 камери ще дебнат шофьорите в София за нарушения като говорене по телефона, неправилни маневри, спиране на неразрешено място и др.

Това ще стане от следващата седмица, когато системата за видеонаблюдение на Столичната община бъде свързана с тази на Пътна полиция, потвърдиха от кметството. Камерите на общината са монтирани на възлови кръстовища и пътни участъци в столицата. Тяхното основно предназначение е да следят натовареността на движението, за да може Центърът за управление на трафика да направлява движението и предотвратява задръствания. Камерите следят и за нарушители, каращи в бус лентите.

С включването им в системата на КАТ обаче спектирът от нарушения, за които водачите могат да бъдат санкционирани, се разширява значително.

Камерите ще засичат шофьори, минаващи на червено, изпреварващи неправилно, дори и такива, които говорят по телефона без хендсфри, докато карат. За всяко от тях служителите на „Пътна полиция,, ще могат да глобяват с фиш.

Столичната община от няколко години разширява обхвата на видеонаблюдението. Камери се монтират на ключови кръстовища, очертаващи централния ринг на града, където по принцип трафикът е най-интензивен. Има идея в дни със силно замърсяване на въздуха в столицата, движението в идеалния център да бъде ограничено. Може той да бъде затворен само за по-стари и цапащи автомобили, а може и въобще да не се допускат коли. Контролът ще се осъществява именно чрез камерите. В бъдеще техният обхват може да се разшири допълнително.