Назад

Какво е София без жълтите павета?

05.06.2020 г., с. 10

 

НА ПРИЦЕЛ

 

Какво е София без жълтите павета?

 

Виена има Шьонбрун, Париж - Айфеловата кула, Берлин -Брандербургската врата. Всяка европейска столица има своите емблематични обекти. Е, София има жълти павета и това е един от знаците на модерния европейски град след Освобождението.

Сега си представете, че на мястото на жълтите павета в столицата се положи асфалт, защото имаше и такива идеи (на стр.8). Да, това ще е много по-практично за ремонт, удобно за трафика, а пешеходците няма да се пързалят през зимата. Но тогава столицата ни ще заприлича на всеки един друг град във всяка друга държава.

Паветата са керамични и се произвеждат от варовика "мергел", който се добива в мина край Будапеща. В Унгария са правени опити да се използват други суровини, но никога не е постигнат автентичният им вид. Затова и не могат да се произведат нови павета, които да заменят счупените. Или поне ще е много трудно и много скъпо. Съществуващите павета обаче трябва да се съхранят, да се реставрират, да се пренареждат, каквато и да е цената, защото са емблемата и паметта на българската столица.