Назад

Кабинките слизат до Околовръстното

30.04.2020 г., стр. 4

Метро и автогара до Симеоновския лифт

Правят и буферен паркинг за 600 коли

ВАЛЕРИ РОЕВ

Софийското метро ще се свърже със Симеоновския лифт на Околовръстното шосе, а до бъдещата станция ще бъдат изградени паркинг за 600 коли и автогара.

Това предвижда изменение на общия ус-тройствен план на столицата, което бе представено вчера от главния архитект Здравко Здравков пред комисията по архитектура към Общинския съвет. Планира се първата линия на метрото, която сега стига до Бизнес парка в „Младост 4“, да бъде продължена в западна посока под Околовръстното. Изградени ще бъдат две нови станции -една междинна при „Декатлон“ и втора при ИКЕА и Ринг мол. От нея ще се прави директна връзка с лифта на Симеоново, който ще слезе до Околовръстното.

Проект

До новата станция се планира да има буферен паркинг за 500-600 автомобила. По този начин се очаква да се подобри достъпът до Витоша, без да се налага колите да се качват в планината. Там може да се разположи и нова автогара, която да поеме движението в южна посока, обясни главният архитект Здравко Здравков. Против проекта се обяви общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“, според когото в района живеят само 5000 души и няма да има достатъчно път-никопоток. Арх. Любо Огнянов от „Визия за София“ обаче цитира изчисления, според които 26 000 пътници ще ползват новата отсечка на метрото.

По думите му то ще дойде основно от работещите в района. Очаква се със завършването на строежите на офис сгради там още 10 хил. души да започнат работа в зоната, а до 2030 г. те да нараснат до 28 хил. Иначе потенциалният брой нови жители е значително по-малък -около 5300.

Лъч

Вече има решение на Общинския съвет, с което е допуснато изменение в общия ус-тройствен план за обезпечаване на разширението на третия лъч на метрото, припомни арх. Здравков. Новият метродиаметър ще свързва кварталите „Овча купел“ и „Левски“ през центъра и Орлов мост. Предвижда се обаче разклонение от канала на „Евлоги и Христо Георгиеви“ при Военна академия през „Слатина“ и зала „Арена Армеец“ до Окръжна болница и последна спирка на Цариградско шосе.