Назад

Кабинетът реши:

30.05.2019 г., стр. 9

21 млн. лева отиват за пътища, метровлакове и катедралата във Варна

Бойко Борисов разпореди незабавна проверка на загражденията по магистралите

МАРИЯ НИНОВА

Кабинетът дава над 20 млн. лв. за нови влакове на столичното метро, ремонти на улици в Габрово и Петрич, както и за довършителни дейности на катедралата във Варна. Това стана ясно в началото на правителственото заседание в сряда. Борисов откри заседанието с новината, че ще бъдат дадени 500 хил. лв. за довършването на ремонта на катедралата „Свето Успение Богородично“ в морската столица.

.„Знаете, че във Варна е на финала една разкошна катедрала На последната ни среща владиката поиска половин милион“, припомни Борисов. Той бе категоричен, че обещанията трябва да се спазват. От своя страна варненският владика Йоан, който присъстваше на заседанието, му благодари за отношението към църквата. Премиерът съобщи още, че 15 млн. лв. ще бъдат дадени на Столичната община за закупуването на нови метровлакове 4 млн. лв. отиват за пътища в Габрово. 1,4 млн. лв. държавата дава на община Петрич за реконструкция на пътя до античния град Хераклея Синтика.

Борисов изрази удовлетворение, че Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. По думите му това отваряло възможност за възможно най-бързо започване на разширението на околовръстното в София от „Младост“ до магистрала „Тракия“. „Тази страховита тапа трябва да се отвързва незабавно“, отсече Борисов и посочи като приоритетно проекти за околовръстното на Пловдив и Пазарджик, магистрала „Хемус“, както и скоростния път от Видин до Мездра.

По-късно от стенограма на заседанието стана ясно, че Борисов е разпоредил спешна проверка на загражданията по магистралите. Той се обърнал към регионалния министър Петя Аврамов и шефа на МВР Младен Маринов, съвместно с АПИ и Пътна полиция да направят ревизията на загражденията

„Там, където са откраднати, веднага да се възстановят, там, където са пробити, да се поправят, а полицаите от Пътна полиция, които са по магистралите, да наблюдават пасищата. Нека районните полицейски инспектори да минат и да видят намират ли се някъде откраднати мрежи от магистралата или табели“, заръчал Борисов.

От своя стана Аврамова отговаря, че животните излизат и от пътните връзки, които водят към магистралата. Премиерът обаче е категоричен, че при сигнал на 112 веднага трябва да се изпраща полицейски патрул, които ако се наложи да включи лампите и да предупреждава за опасности.