Назад

Известни музиканти четат на деца

21.04.2020 г., стр. 12

Деветата национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите" се провежда онлайн

Традиционно "Походът на книгите" дава своя старт на 2 април - Международния ден на детската книга, който се отбелязва в целия свят. Той съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена.

Поради мерките по време на извънредното положение, част от които са затворените училища и детски градини, Асоциация "Българска книга" също организира инициативата "Известни българи четат на деца", част от "Походът на книгите", онлайн, със свободен достъп и без ограничение на броя присъстващи. По-късно през годината, когато епидемията отмине, срещите с музикантите и децата ще се проведат на живо в детски градини и училища.

В деветото дигитално издание зад инициативата застават известни български музиканти, които ще прочетат откъс от своя любима детска книжка, ще разкажат за себе си и любовта си към книгите и четенето. Това са Дидо от "Д2", Дивна, Нина-Николина, Прея, Калин Вельов и Орлин Павлов. Онлайн срещите с тях ще се проведат от21 до 28 април между 16 и 17 ч. Събитията са подходящи за деца и юноши на възраст между 7 и 14 години. За участие е необходима единствено регистрация с имена и имейл на сайта https://webinaria.bg/, научи ДУМА от Моника Димитрова, пиар и маркетинг на АБК. Повече информация и програмата по дни може да се намери на събитието "Походът на книгите" във фейсбук и в страницата на АБК.

"Походът на книгите" е част от Културния календар на Столичната община за 2020 г. с нейната финансова подкрепа. Организатор е Асоциация "Българска книга", партньори са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация "Глобални библиотеки", Столичната библиотека, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието -гр. София, фондация "Детски книги", "София играе".